Psykologer advarer imod falske terror-sms'er i Danmark

En kædebesked cirkulerede fredag eftermiddag på de sociale medier og via sms med beskeden om, at en PET-ansat skulle have advaret sin datter om et forestående terrorangreb på Nørreport Station fredag aften.

Beskeden viste sig at være et rygte uden hold i virkeligheden, men den kan have forvoldt skade på modtagere, der i forvejen har været bekymrede for et terrorangreb i hovedstaden, siger psykolog Keld Molin, der skrevet en bog om terrorangrebs psykologi.

- Det er jeg ret sikker på, at det har, siger han.

Ifølge ham kan den øgede terrorbevidsthed føre fysiske symptomer med sig.

Læs også: Terrorfrygt i København: Kædebesked om forestående angreb skaber skræk

- Man oplever frygt og psykosomatiske symptomer. Det kan være hovedpine, ondt forskellige steder, man føler sig trykket og får det dårligt i det hele taget, siger han.

Også Henrik Lyng, der er krisepsykolog ved Center for Beredskabspsykologi, mener, at beskeden kan have haft en skadelig påvirkning.

- Den her kæde-sms er i sig selv et terrorangreb. Terrorangreb handler ikke om at slå mennesker ihjel men om at sprede frygt og rædsel, få mennesker til at ændre adfærd og spille borgere ud imod myndighederne, siger han.

- Den her besked opfylder alle de kriterier.

Sådan her så sms'en ud: 

Henrik Lyng tror dog, at modtagerne af beskeden har gennemskuet, at beskeden byggede på falske oplysninger, og han tvivler derfor på, at nogen har fået varige men.

Begge psykologer advarer dog mod den skade sådan en besked kan gøre på danskernes tillid til myndighederne.

- I værste fald kan det få den konsekvens, at man får mistillid til PET. Lykkes det, så er terrorangrebet lykkes, siger Henrik Lyng.

Han anbefaler lidt perspektiv som medicin mod terrorfrygten.

- Lige nu sidder jeg i en bil på den fynske motorvej. Det er i virkeligheden nok farligere end at tage toget fra Nørreport Station, siger krisepsykologen og opfordrer til, at danskerne skifter terrorfrygten ud med en skærpet opmærksomhed på deres omgivelser.

Ifølge Keld Molin vil nogle personer reagere i trods og opsøge eksempelvis Nørreport Station.

- Erfaringen viser, at personer, der handler i trods, håndterer det bedst, siger han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip