Regeringen dropper udskældt sygdomsliste

Regeringen dropper den udskældte diagnoseliste på sygedagpengeområdet, som ellers var en del af det udspil, regeringen fremlagde på området tilbage i februar.

Det sker i forbindelse med det forslag til nyt sygedagpengesystem, som tirsdag skal forhandles på plads med Folketingets partier, skiver Politiken.

Reformen skal opfylde regeringens valgløfte om at afskaffe varighedsbegrænsningen for sygedagpenge.

I det første reformudkast havde regeringen udformet en liste på 11 konkrete diagnoser og tilstande til at definere, hvem der er livstruet - den rummede også svære hjertesygdomme, aids i udbrud og alvorlig psykose.

Det rejste en storm af protester fra blandt andet Gigtforeningen. Også Lægeforeningen protesterede.

Men diagnoselisten er nu taget ud af udspillet igen, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

- Jeg har lytte til den diskussion, der har været af listen. Ingen ønsker en model, der ikke kan bruges i den virkelige verden, siger hun til avisen.

Fremover skal en lægefaglig vurdering afgøre, om der er tale om en livstruende tilstand. Så det ikke er sygdommen, men snarere tilstanden der afgør, om man er berettiget til sygedagpenge.

- Vi foreslår nu at afskaffe varighedsbegrænsningen og i fremtiden lade det være baseret på en konkret lægefaglig vurdering, om man har en livstruende sygdom, der gør, at man skal kunne få forlænget sine sygedagpenge, siger Mette Frederiksen.

Hun forudser, at antallet af personer, der i fremtiden kan få sygedagpengeperioden forlænget, vil vokse.

- Det afgørende for mig er, at mennesker, der står i svær sygdom, skal vide, at der er et sikkerhedsnet for dem, siger ministen til avisen.

Direktør i Gigtforeningen, Lene Witte, glæder sig over, at regeringen har fjernet diagnoselisten fra sit nyeste forslag om det fremtidige sygedagpengesystem.

- Det er først og fremmest en sejr for mennesker med alvorlig sygdom. Nu er der tid til en ordentlig udredning, uden at man samtidig risikerer at miste hele forsørgelsen, siger hun.

I dag får 430.000 danskere hvert år sygedagpenge, hvoraf 27.000 fortsat er sygemeldt efter et år.

/ritzau/

Dagens Gossip