Rigspolitiet advarer unge mod it-kriminalitet

I juni stormede politiet ind hos en familie i Randers. Husets 17-årige søn havde været med til at lægge NemId ned.

I en anden sag er en 20-årig dansker sigtet for det opsigtvækkende indbrud i politiets kørekortregister, hvor op mod fire millioner cpr-numre blev kompromitteret, og i en tredje sag er en 15-årig sigtet for at lægge KL's hjemmeside ned under lærerkonflikten.

Disse og andre aktuelle sager får Rigspolitiet til at opfordre forældre og skoler til at holde mere øje med de unges anvendelse af it og internettet, skriver Jyllands-Posten.

Denne form for kriminalitet er endnu så ny, at der stort set ikke findes nogen kriminalpræventiv indsats.

- Ingen er i tvivl om, at tyveri er forbudt, men det ofres nok mindre opmærksomhed, at det rent faktisk er kriminalitet, når de unge hjemme ved computeren forsøger at hacke sig ind på en virksomheds hjemmeside eller spammer den, til den går ned.

- Forældre og skoler bør i deres samtaler med de unge inddrage rigtig og lovlig brug af internettet. De unge risikerer en fængselsstraf, en plettet straffeattest og ikke mindst et stort erstatningskrav, siger Johnny Lundberg til Jyllands-Posten.

Han er chef for Rigspolitiets Nationale IT-Efterforskningssektion, Nites.

Specialanklager Morten Rasmussen, der arbejder med NemId-sagen, forklarer også, hvor alvorlig situationen er:

- Det er klart, at det ikke bare kan afgøres med en bøde. Hele vores færden på den sikre del af internettet er hæftet op på, at NemId virker, siger han til avisen.

/ritzau/

Dagens Gossip