ROJ TV risikerer bøde på 20 millioner

Den kurdiske tv-station ROJ TV og selskabet Mesopotamia Broadcast, som står bag stationen, risikerer en gevaldig økonomisk ørefigen, når Østre Landsret onsdag afsiger dom i sagen mod tv-stationen.

Samtidig håber anklagemyndigheden på, at landsretten i modsætning til Københavns Byret vil forhindre, at den terroranklagede tv-station fremover kan sende lovligt fra Danmark.

- Anklagemyndighedens påstand er en bøde på 10 millioner kroner til hvert af de to selskaber og rettighedsfrakendelse indtil videre, fortæller senioranklager Jakob Buch Jepsen, der er en af de to anklagere i sagen.

Anklagemyndigheden mener, at ROJ TV er et propagandaredskab for Kurdistans Arbejderparti, PKK, der betragtes som en terrororganisation af blandt andre EU, USA og Storbritannien.

Stationen medvirker derfor til at fremme terror, lyder anklagen, men ROJ TV og Mesopotamia Broadcast nægter sig skyldige og forlanger frifindelse.

Københavns Byret gav sidste år anklagemyndigheden medhold i den påstand og idømte de to selskaber bøder på 2,6 millioner kroner hver. Byretten mente dog ikke, at der var juridisk grundlag for at sætte en stopper for selskabernes tv-aktivitet.

Det gjorde Radio- og Tv-nævnet til gengæld i efteråret, men kun midlertidigt og på et grundlag, som på ingen måde relaterede sig til tv-programmernes indhold.

Nævnet fratog stationen sendetilladelsen i to måneder, fordi ROJ TV ikke kunne levere de optagelser af programmer, som den ifølge fjernsynsloven skulle i forbindelse med nævnets granskning af stationen.

Karantænen er overstået, og selskabet bag ROJ TV må sende igen. Selve ROJ TV sender i dag alene over nettet, men Mesopotamia Broadcast står blandt andet bag nyhedskanalen Nuce TV, som sender via satellit.

I forbindelse med ankesagen vil anklagemyndigheden igen forsøge at få retten til at frakende selskaberne retten til at sende tv. Senioranklageren mener, at der trods byrettens modstridende opfattelse er juridisk belæg for dette.

/ritzau/

 

Dagens Gossip