Rusland flytter fængslede Greenpeace-aktivister

Skrevet af admin

11/11/2013

Dagens topnyheder

De 30 miljøaktivister fra Greenpeace - deriblandt en dansker - er ved at blive flyttet fra et fængsel i Murmansk til et fængsel i Skt. Petersborg, skriver den russiske afdeling af Greenpeace på Twitter.

Flytningen blev indledt klokken fem mandag morgen lokal tid.

- De sidder nu i toget, siger en talskvinde for Greenpeace, Dannielle Taaffe.

Togrejsen er på omkring 1500 kilometer.

Talsmænd for myndighederne har tidligere gjort det klart, at aktivisterne ville blive overflyttet til Sankt Petersborg.

De 30 Greenpeace-aktivister, heriblandt danske Anne Mie Roer Jensen, har siddet varetægtsfængslet, efter at deres skib, Arctic Sunrise, i september blev opbragt af russiske skibe og ført til Murmansk i det nordlige Rusland efter en protestaktion.

- Vi ved ikke, hvorfor de flyttes, og om det kommer til at betyde en forbedring af de forhold, Anne Mie og de andre opholder sig under. Vi gør alt, hvad vi kan, for at prøve at sikre, at flytningen sker under de bedst mulige forhold, og vi har et team klar i Skt. Petersborg til at tage imod fangerne, siger Jon Burgwald, Arktisansvarlig i Danmark.

Fangetog er den mest almindelige måde at transportere tilbageholdte i Rusland. Disse tog kan monteres bagpå et almindeligt passagertog eller godstog og indeholder en række celler. I hver celle er der to køjesenge, og hver celle er beregnet til fire passagerer.

Det er ikke endeligt bekræftet, at Greenpeace-fangerne transporteres på denne måde.

- Vores hold i Murmansk har forberedt de varetægtsfængslede på turen og har bedt dem iklæde sig meget varmt tøj og fodtøj, som vi nåede at få afleveret i sidste uge, da rygterne om en transport begyndte at brede sig, siger Jon Burgwald.

Sankt Petersborg har i modsætning til Murmansk lyse timer midt på dagen, og det er nemmere for konsulaterne og familierne at komme til. Men der er ingen garanti for, at forholdene indenfor murene bliver bedre.

Først blev aktivisterne tiltalt for pirateri, der i Rusland kan medføre op til 15 års fængsel. Siden er tiltalen blevet ændret til den mildere anklage "hooliganisme", hvor strafferammen er syv år.

En voldgiftssag mellem Holland og Rusland i forbindelse med miljøaktivisternes aktion er blevet indledt ved Den Internationale Havretsdomstol i Hamburg.

/ritzau/