S: Hemmelig Irak-video skal undersøges

Socialdemokratiet er mildest talt ikke begejstrede over, at det nu lader til, at danske soldater har overværet overgreb mod civile irakere under Irak-krigen i 2004. Noget der tilsyneladende er blevet filmet.

- Man bliver jo forfærdet, hvis det viser sig, at den video eksisterer og de udtalelser, der nu kommer frem, holder stik. Vi havde et andet indtryk. Der blev jo sagt oppefra, at der ikke var noget at komme efter, siger forsvarsordfører Bjarne Laustsen (S).

- Derfor er jeg rigtig glad for, at vores nye regering har nedsat en undersøgelseskommission, der netop skal kigge på de forhold, der vedrører sådanne situationer som det her, fortsætter han.

Ifølge Bjarne Laustsen er det klart, at denne historie også skal indgå i Irak-kommissionens arbejde.

Det er efterretningsofficer Anders Kærgaard, der i dag fortæller flere medier, at danske soldater under operation Green Desert i Irak i 2004 observerede irakiske civile blive slået og sparket af de irakiske sikkerhedsstyrker, uden at de danske soldater greb ind.

Anders Kærgaard har en videooptagelse af episoden og vælger at stå frem med historien, fordi han ønsker, at forsvaret ændrer den nul-fejls-kultur, han mener, der hersker. En kultur der i værste fald går ud over uskyldige civile.

Om der er en syg kultur i forsvaret vil Bjarne Laustsen ikke svare på, men han mener, alting er svært i krig.

- Man plejer at sige, at det første offer i krig er sandheden. Men det er klart, vi skal have fundet ud af hvordan tingene er, og hvordan de har været. Om det er overordnede, der har sagt til soldaterne, at hvis de observerede noget, skulle de glemme det.

- Det giver jo ikke et sandt billede af det, der foregår. Og derfor har vi alle sammen brug for at få at vide, hvad det er for en aktion, man har været ude i, og hvad man har gjort, siger han.

Han understreger, at det er vigtigt, at der bliver givet klare signaler om, at internationale konventioner skal overholdes, selvom man er i krig.

Dagens Gossip