Sjov lille test afslører, hvor intelligent du er

Testen forløber sådan her:

Du bliver spurgt, om du vil være med i et eksperiment, hvor du skal gå ind i en aflukket boks og slå med en terning, for derefter at gå ud af boksen og afsløre, hvor mange øjne, der var på terningen.

Du får 30 kroner for at være med i forsøget, og for hvert øje, du har slået med terningen, får du yderligere 15 kroner. Slår du en 1’er, får du dermed 15 kroner, slår du en 2’er får du 30 kroner osv.

Her er spørgsmålet så: Ville du være ærlig med, hvad du slog, da du var inde i boksen, helt for dig selv? Husk, at hvis du siger en 1’er, får du 15 kroner med dig, men hvis du siger en 6’er, får du 90 kroner med dig – udover de 30 kroner, du får for at være med i forsøget. Tænk lige over dit svar…

Dit svar siger tilsyneladende noget om din intelligens. Det mener de to forskere Bradley Ruffle fra “Wilfrid Laurier University” og Yossef Tobol fra “Jerusalem College of Technology”, ifølge Independent.

De lavede nemlig ovenstående forsøg sidste sommer, og selvom det ikke er et repræsentativt studie, mener de, at det siger noget om sammenhængen mellem ærlighed og intellekt.

Ved at spørge ind til forsøgspersonernes baggrund – så som om de opfattede sig selv som ærlige, om de mente at ærlighed var vigtigt, om de havde job, om de var religiøse, hvor meget de tjente og hvor intelligente de var (ud fra endnu en test) – fandt de ud af, at den eneste faktor, der havde indflydelse på, hvor meget/lidt folk løj, var deres intelligens. Jo mere intelligent, jo mindre løj en person.

Statistisk set burde forsøget munde ud i, at der blev slået nogenlunde lige mange af hver side på terningen – altså lige mange 1’ere, 2’ere, 3’ere osv. Men svarene  viste, at især de mennesker, der scorede lavest i intelligenttesten havde det med at lyve om, at de havde fået en 6’er – og inkasserede dermed et større beløb for at være med i forsøget – selvom de løj.

Der var dog en mistænkelig stor andel af de mest intelligente forsøgspersoner, der fik firere – og dermed tyder noget på, at de også løj lidt, men at de altså ikke løj sig til lige så mange penge, som de mindre intelligente gjorde.

Nu til sandheden: Hvad ville du have svaret – sandheden eller noget lidt andet, hvis du eksempelvis slog en 1’er i boksen, hvor du ikke troede, nogen kiggede med?

Læs også: IQ-test: Danskerne bliver dummere
 

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip