Skam, sympati, væmmelse og undren: Derfor er vi så fascineret af tv om underklassen

40-årige Bonnie Cleo Andersen har været prostitueret i 22 år.

Når hun er på arbejde, kalder hun sig for Patricia, og på søndag får danskerne mulighed for at få et nært indblik i hendes liv i dokumentarfilmen 'Bonnie og de tusinde mænd'.

Dokumentaristen Mette Korsgaard, som også står bag filmen ’Min barndom i helvede’ om Lisbeth Zornigs turbulente opvækst, har fulgt Bonnie i to år i et forsøg på at forstå, hvorfor hun har valgt at leve af prostitution.

Jobbet har gjort Bonnie så syg og svækket af anoreksi, at det er langsomt er ved at tage livet af hende. Alligevel fortsætter hun.

- Jeg har lært, at man kan være afhængig af prostitution. At Bonnie ikke kan stoppe, selvom det gør hende dårligere. Jo mere syg hun er, jo mere arbejder hun, fortæller Mette Korsgaard.

Bonnie har været sexarbejder i 22 år. Foto: DR

Tv om samfundets mest udsatte borgere interesserer os af flere grunde.

Dokumentarfilm og reality-tv om svære sociale forhold vækker en lang række modsatrettede følelser i os, forklarer Bettina Bertelsen, som er sociolog og tilknyttet Aalborg Universitet.

- Det handler dels om, at vi ikke helt ved, hvem kunderne og de prostituerede er. De er ude blandt os, men hvem er de? Hele miljøet er omgæret af mystik - det er på en måde mørklagt for os, siger hun.

- Vi synes det er spændende at komme tæt på en verden, som vi ikke kender, og som for os er grænseoverskridende og forbundet med skam.

Vi vil suge ny viden til os og lære om et univers, som ellers er lukket. Men det handler også om, at vi er draget af det forargende og groteske, forklarer Bettina Bertelsen.

- Der er en dobbelthed i det. På den ene side ser man sådan en udsendelse og bliver forlegen, fordi det overskrider grænser, men samtidig er vi tiltrukket af det ukendte og frastødende - det giver et sus.

- Vi tager afstand og er draget på samme tid, siger sociologen.

Bonnie var 18 år, da hun havde sin debut som prostitueret. Foto: DR

Den teknologiske udvikling har været med til at rykke vores grænser og blufærdighed - vi giver mere af os selv via sociale medier, og vi vil se mere af andre. Vi efterspørger underholdning, som kommer helt tæt på.

- Både så vi kan sidde der og tænke 'godt, det ikke er mig', og så vi kan lære noget om de mennesker og miljøer.

- Og så handler det også om, at sex bare aldrig stopper med at være interessant, siger Bettina Bertelsen.

Instruktør Mette Korsgaard er enig.

- Film om prostitution vil altid sælge billetter, men det er ikke derfor, at jeg har lavet den. Jeg var været nysgerrig og ville blive klogere, siger hun.

- Jeg tror, at folk er interesseret i emnet, fordi alle har en holdning til prostitution. Men vi ved faktisk ikke ret meget om det, det er et ret lukket land. Jeg er med til at åbne en dør og vise, hvordan det ser ud, og jeg tænker, at det er vigtigt at vise, at disse kvinder har nogle helt andre forudsætninger end du og jeg.

Filmens instruktør Mette Korsgaard og Bonnie. Foto: DR

Dokumentarfilmen 'Bonnie og de tusinde mænd' bliver vist på DR1 på søndag klokken 20.

Følg Dagens Kvinder for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip