Smuglere sender flygtninge ud på farligere bådture

Skrevet af admin

20/02/2016

Dagens topnyheder

En lækket rapport viser, at menneskesmuglere sender flygtninge ud i både på endnu farligere rejser over Middelhavet end tidligere.

Menneskesmuglerne fylder blandt andet mindre brændstof på bådene end tidligere, skriver Information.

Rapporten, der er offentliggjort af whistleblower-organisationen WikiLeaks, er skrevet af lederen af den såkaldte Operation Sophia, som sidste sommer blev lanceret som EU's profilerede militære indsats mod menneskesmuglere.

- Analyser viser, at mængden af brændstof er blevet halveret, står der i rapporten ifølge Information.

Reduktionen af brændstof er sket fra et udgangspunkt, "der allerede før denne reduktion var utilstrækkelig i forhold til at nå længere end omkring 30-50 sømil fra kysten. At komme frem til europæisk fastland, Malta eller blot Lampedusa er meget svært for disse både".

Rapporten viser også, at menneskesmuglerne - ud over at fylde mindre brændstof på bådene - generelt har skåret ned på de fornødenheder, som de sender med flygtningene.

I løbet af de seneste seks måneder er bådene således blevet udstyret med mindre mad og vand, og de er blevet søsat i "vanskeligere vejrsituationer" end tidligere.

Hvorfor udviklingen er sådan, giver rapporten imidlertid ikke noget direkte svar på.

Thomas Gammeltoft-Hansen, der er forskningschef på Institut for Menneskerettigheder, siger, at en af årsagerne til, at flygtninge, der vælger denne rute, nu har forværrede forhold, kan være EU's egen militære indsats:

- Kritikken af denne militæroperation har hele tiden gået på, hvad der ville ske, når man stopper både, og hvordan menneskesmuglerne ville reagere på det. Og nu kan vi så se, at menneskesmuglerne ændrer deres adfærd, siger han til Information.

/ritzau/