Søvndal: Vi skal ikke ind i Syrien

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) affejer al tale om, at Danmark skal deltage i en eventuel intervention i det borgerkrigsramte Syrien.

Udmeldingen kommer, efter at De Radikales udenrigsordfører, Rasmus Helveg Petersen, fredag på Folkemødet på Bornholm blev bedt om at forholde sig til, om Danmark skal gå i krig i Syrien.

- Denne regering kommer ikke til at gå i krig uden et FN-mandat, sagde Helveg Petersen til TV2 News.

- Hvis der kommer et FN-mandat, vil Danmark selvfølgelig bidrage til det, tilføjede han.

Men det er et fortænkt scenarium, understreger Søvndal.

- Det må stå for De Radikales egen regning. Jeg synes, det er et meget fortænkt scenarie. Vi er i en situation, hvor man diskuterer, om der skal leveres våben, siger udenrigsministeren og fortsætter:

- Det er i sig selv en meget vidtgående situation, og vi er efter min mening ikke i en situation, hvor vi skal diskutere intervention i Syrien.

De Radikales udenrigsordfører sagde desuden, at "fredssporet er dødt" i Syrien.

Det er ligeledes en betragtning, som Villy Søvndal hælder af brættet:

- Det må stå for De Radikales egen regning. Vi har efterlyst i meget lang tid, at der kommer et politisk initiativ.

- Det nye er, at både russerne og amerikanerne presser på over for de syriske aktører for at sikre, at der kommer en konference i Geneve, siger han med henvisning til de seneste ugers bestræbelser på at få de stridende parter til forhandlingsbordet.

Spørgsmål: Du har selv tidligere sagt, at hvis der var tale om kemiske våben, er der brug for en hårdere kurs. Men det lyder ikke som en hårdere kurs?

- Vi har hele tiden lagt den kurs, at det eneste, der kan løse der her, er politiske forhandlinger. Og Danmarks bidrag vil være humanitært, siger han.

- Hvis der var kemiske våben, så er det afgørende, at FN tager ansvaret for situationen. Det kommer givetvis til at ske i den kommende tid, lyder det fra udenrigsministeren.

Diskussionen om den danske position i forhold til Syrien kommer efter, at USA's regering har meldt ud, at man har beviser for, at de syriske regeringsstyrker i mindst fire tilfælde i marts, april og maj har brugt kemiske våben.

Derfor har den amerikanske præsident, Barack Obama, nu for første gang givet bemyndigelse til at sende våben til oprørerne i Syrien.

Det står ikke umiddelbart klart, hvornår og hvilke våben der sendes.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip