Stop kattepinen: Fem gode råd til at bremse din kat i at miave konstant

Bliver du vækket om natten af din kat, der miaver som en gal? Eller har du på fornemmelsen, at din kat miaver af en særlig grund? Så få larmen og utilpasheden til at stoppe med følgende råd, som Dagens.dk har fået af Agria Dyreforsikring:

1 Tjek om det er en fysisk skade
Hvis katten har ondt, giver den selvsagt udtryk for det, ligesom vi andre ville gøre det. Miaven kan derfor være et udtryk for smerte på grund af fysiske skader eller utilpashed hos katten.

Lene K. Jørgensen, der er dyrlægekonsulent ved Agria Dyreforsikring med speciale i smådyr, forklarer:

- En kat som udviser en adfærd, der ikke er som den plejer, bør altid tages til dyrlægen, inden du som ejer prøver at tilpasse og ændre kattens hjemmemiljø. Miaven kan eksempelvis bunde i forhøjet blodtryk eller forhøjet stofskifte, hvilket kan skyldes problemer med skjoldbruskkirtlen. Dette bør kontrolleres af en dyrlæge.

Læs også: Søren Ryge vækker debat: Sådan fjerner du snogdræbende katte

2) Utryghed
En kat, der er utryg ved at være alene om natten eller i dagtimerne, har det med at kalde på sin ejer eller miave for at få hjælp.

- Som ejer kan du reducere kattens miaven om natten ved at begrænse den fra visse områder i hjemmet, så den føler sig mere tryg. Nogle gange slutter kattens miaven, når den får lov til at sove i soveværelset, hvor den kan føle sig mere sikker, lyder rådet fra Agria Dyreforsikring.

Læs også: Opfordring: Bliv steraliseret og få et bedre sexliv

3) Er katten ved at blive døv?
En anden fysisk årsag til, at katten miaver meget, kan være, at den er ved at miste hørelsen. Døve katte mangler ofte en fornemmelse af, hvor højt de lyder. Hvis din kat er døv, har den brug for mere hjælp til at orientere sig og bruger miaven til dette, forklarer Lene.

Uanset hvad, så husk at få katten tjekket hos dyrlægen, da det kan være betændelse, der forårsager hørenedsættelsen.

Læs også: Dyrenes Beskyttelse: Kunne du tænke dig at blive stuvet ind i en kasse og tapet til sammen med dine børn?

4) Hormoner
Katte i løbetid har det med at være kilden til ægte kattejammer. Når du neutraliserer (kastrerer eller steriliserer) katten, vil du i de fleste tilfælde få bugt med problemet.

5) Keder sig eller er fræk
Her har du en lidt mere tidskrævende opgave foran dig.

Visse katteejere oplever, at deres kat miaver, som om den er kommet til skade, men det kan også bare være en måde at få opmærksomhed på.

Læs også: Landmænd hørte skrig fra jordfaldshul: Nu har deres utrolige redning berørt hele verden

Prøver du at lukke munden på katten med en ekstra portion mad, ved den dog hurtigt, at det betaler sig at åbne munden, advarer Lene K. Jørgensen:

- Hvis katten keder sig, kan du i stedet aktivere den med leg og sørge for, at dit hjem også er sjovt for en kat, eksempelvis med klatretræ og højthængende hylder, den kan indtage. Hvis katten miaver, fordi den er fræk og vil have mad, kan det afhjælpe problemet at ignorere kattejammeren en stund. Du må dog ikke ignorere katten over længere tid, understreger hun.
 

Følg Dagens Dyreriget for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip