Strengere straffe presser fyldte fængsler

Hvor det tidligere gav måneder at rende rundt med et skydevåben, giver det i dag minimum et år bag tremmer.

Det er bare ét eksempel på, hvordan loven straffer kriminelle hårdere.

Og det sætter sit præg på strafmassen - det antal måneder, som domstolene dømmer. Der er nemlig idømt rekordmange i årets første fem måneder.

I perioden januar-maj blev der idømt i alt 31.973 måneders fængsel fordelt på 4252 personer. I samme periode sidste år var det i alt 29.336 måneders fængsel fordelt på 4432 personer. I gennemsnit svarer det til, at hver person har fået knap én måned mere.

Og det bekymrer Fængselsforbundet.

- Det betyder jo, at de udfordringer, som vi allerede prøver at adressere ved at bygge flere fængselspladser, stadig vil være der, hvis det fortsætter, siger formand Kim Østerby.

Hvis landets dommere fortsætter i samme stil resten af året, vil de i år afsige domme til i alt omkring 77.000 strafmåneder i 2013, hvilket ifølge tal fra Fængselsforbundet vil være knap ti procent mere end i 2012.

Ifølge den ny flerårsaftale har Kriminalforsorgen planlagt at bygge 200 nye pladser, hvoraf 50 allerede tages i brug fra 1. juli i år.

Og her ses den seneste udvikling ikke som et problem.

- Ikke, som det ser ud nu. Det er indregnet i prognosen for de næste fire år, så der er taget højde for den udvikling, siger souschef i ressourcestyringskontoret Kirsten Lærkeholm.

Kim Østerby forudser dog, at det kan få konsekvenser som øget sygefravær hos personalet, et andet vold- og trusselsbillede og mere ballade blandt de indsatte.

- Jo flere fanger presset ind på den samme plads til det samme personale, jo mindre tid til den enkelte. Dermed bider systemet sig selv i halen, for resocialiseringens kvalitet bliver ringere.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip