Syv millioner uden el i det østlige USA

Mindst 6,5 millioner mennesker er tirsdag morgen dansk tid uden elektricitet i det nordøstlige USA, hvor megastormen Sandy raser.

Orkanen, hvis øje ramte land kort efter midnat, har oversvømmet kæmpe områder i og omkring storbyer som New York, Baltimore, Atlantic City og New Jersey.

I New York har vandstanden flere steder været omkring fire meter over normal vandstand, men mange andre områder er hårdt ramt af oversvømmelser.

Mindst syv metrostationer i New York er i morgentimerne fyldt med vand, og adskillige tunneler trues af vandmasserne.

Mindst 12 mennesker er hidtil omkommet under Sandys rasen. Et endnu ukendt antal mennesker er kvæstet. De fleste omkomne er ramt af væltede træer, der er faldt ned over huse.

Selv om orkanen har taget en anelse af i styrke, efter den gik i land, ventes den at forsætte med at skabe kaos over store dele af det nordøstlige USA frem til onsdag middag, hvor den drejer mod nord mod Canada og taber i styrke.

Værst ramt af orkanen synes staten New Jersey at være, hvor adskillige lavtliggende byer står under vand. Titusinder af kældre står under vand, og et endnu ukendt antal bygninger er ødelagte af nedfaldne træer og elledninger.

Floder og vandløb er gået over deres bredder, og flere end 50 millioner mennesker er ramt af uvejret, der betegnes som den største naturkatastrofe i mands minde.

Op mod en halv million mennesker er evakueret fra de meste udsatte områder.

Myndigheder har advaret alle mod at gå uden døre, da redningsmandskab ikke er i stand til at komme mennesker til hjælp, så længe stormen raser.

En eksplosion i en generator i New York tog strømmen fra hen ved en halv million mennesker i storbyen. Et hospital er evakueret, da dets nødgeneratorer ikke virkede.

Elselskaber regner med, at det kan gå flere uger, før alle får strøm igen. Meteorologer siger, at Sandy i de kommende timer medfører et stort snefald over et områder omkring Washington DC og Baltimore og i staterne Virginia, Maryland og North Carolina.

Op mod halvanden meter sne er på vej.

Kilde: AFP

Dagens Gossip