Thorning til ledige indvandrere: Ikke i orden

En stor gruppe indvandrerkvinder fra ikke-vestlige lande befinder sig nærmest permanent på kontanthjælp, og det skal der gøres op med.

Det varsler statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) forud for, at regeringen i de kommende uger ventes at fremlægge en reform af kontanthjælpen.

- Det er ikke i orden, at nogen skal være 10 år på kontanthjælp, og man bliver nødt til at finde ud af, hvordan netop de her kvinder kan komme tilbage på arbejdsmarkedet, siger Helle Thorning-Schmidt på sit ugentlige pressemøde.

Hun mener, at en del af problemet skyldes, at indvandrerkvinderne ikke er blevet mødt med en klar forventning om, at de skal i arbejde frem for at gå hjemme på kontanthjælp.

- Vi har ikke været dygtige nok til at stille krav til hinanden. Jeg tror på, at krav er en del af den måde, vores velfærdssamfund skal fungere på.

- Vi skal stille krav til hinanden, og en af de ting, som vores kontanthjælpsreform også handler om er, at vi skal stille krav til hinanden, siger Helle Thorning-Schmidt.

Af de 24.000 personer, der har været på kontanthjælp i mere end 10 år i de seneste 15 år, er knap 6000 indvandrerkvinder, svarende til 25 procent. Det viser tal fra Beskæftigelsesministeriets Dream-register, skriver Jyllands-Posten tirsdag.

Indvandrerkvinderne fra ikke-vestlige lande udgør kun 3,4 procent af den samlede befolkning mellem 16 og 64 år og er derfor massivt overrepræsenteret blandt de langvarige kontanthjælpsmodtagere.

Både forskere og politikere kalder i Jyllands-Posten tallene for en falliterklæring for det danske kontanthjælpssystem.

Ifølge Helle Thorning-Schmidt er det et problem, som den nuværende regering har arvet fra Lars Løkke Rasmussen og VK-regeringen:

- Det er lidt utroligt at se for sig, at indvandrerkvinder i 10 år under en buldrende højkonjunktur stadig har været på kontanthjælp. Det er ikke rimeligt over for dem. Men det er heller ikke rimeligt over for resten af samfundet, som skal betale for det.

- Derfor bliver vi nødt til at kigge på den udfordring. Jeg tør ikke love, at vi kan løse det hele, for når en skade er 10 år gammel, så er den rigtig svær at løse, men det er noget af det, vi gerne vil have ind i vores kontanthjælpsreform, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip