To ud af ti danskere nægter at støtte Afrika

I nogle områder er der hungersnød, i andre korrupte diktatorer og i helt tredje raserer blodig borgerkrig.

Afrika er et hårdt trængt kontinent, der har brug for hjælp. Men to ud af ti danskere takker helt nej til at være med til det.

I en ny rundspørge fra Coop Analyse svarer 20 procent af mere end 1.000 adspurgte dermed, at de overhovedet ikke vil støtte Afrika. Det på dagen for den store Danmarks Indsamling, hvis overskud går til at hjælpe netop Afrika.

Det er et meget højt tal, mener leder på Center for Afrikastudier på Københavns Universitet, Stig Jensen. Alligevel er han ikke overrasket, for interessen for at hjælpe afrikanerne har været faldende det seneste ti-år

- En voksende del af befolkningen er faktisk kritiske over for at give hjælp til de fattige i Afrika. Og primært fordi de er bekymrede for, om den hjælp, de giver, rent faktisk hjælper, siger Jensen.

Det er blandt andet historier om u-landshjælp, der kommer i de forkerte lommer, som skræmmer danskerne, mener centerlederen.

Og det er da også en god pointe, at ikke al hjælp er lige god.

I undersøgelsen vil allerflest danskere, 32 procent, helst støtte udviklingen i Afrika ved at købe varer produceret på kontinentet.

Ifølge Stig Jensen er det den helt rigtige indstilling. For det første er det altid bedst med et lige partnerskab, når der gælder at få udvikling i gang.

- Og noget af det, der er rigtigt, rigtigt godt, er hvis man kan hjælpe med at skabe arbejdspladser, og det vil sige ved at købe ting i Afrika, understreger han.

Det allerbedste er at købe færdigt producerede varer som chokolade eller kaffe. Det er der nemlig langt flere job i.

I det hele taget burde Vesten stoppe med at fokusere på at købe afrikanske råvarer, og i stedet købte flere bearbejdede varer.

- Vi køber kakao i Afrika, og så tager vi det til vores del af verden, og så laver vi chokolade af det. Det ville være meget bedre, hvis vi i stedet for kunne købe nogle produkter derned, som var forarbejdet allerede - hvis vi for eksempel lagde hele chokoladeproduktionen dernede, siger Stig Jensen.

Næst flest af undersøgelsens svarer vil helst støtte gennem hjælpeorganisationer som Unicef og Folkekirkens Nødhjælp.

Undersøgelsen fra Coop Analyse er lavet blandt 1010 danskere, der er repræsentativt udvalgt i forhold til Danmarks befolkning.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip