USA skal forhandle fred med Taliban

USA er klar til at indlede fredsforhandlinger med afghansk Taliban i næste uge, meddeler højtstående amerikanske regeringskilder ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Tidligere tirsdag kom det frem, at Afghanistans regering vil mødes med Taliban, der i 12 år har bekæmpet regeringen i Kabul, til forhandlinger i Doha i Qatar.

USA vil deltage i disse forhandlinger, og Taliban vil blive mødt med krav fra amerikanernes side.

- USA vil insistere på, at Taliban skal bryde alle bånd med al-Qaeda, stoppe volden og acceptere den afghanske forfatning heriblandt kvinders rettigheder, siger den amerikanske kilde.

Den afghanske præsident, Hamid Karzai, nedsatte i 2010 et særligt fredsråd, der skulle sætte fokus på fredsforhandlinger med oprørsgruppen, som en koalition med USA i spidsen fordrev fra magten i Kabul efter terrorangrebet 11. september 2001.

Tidligere tirsdag bekræftede Taliban, at den islamistiske gruppe åbner et kontor i Qatar for at indlede samtaler om fred med Karzais fredsråd.

- Kontoret skal åbne op for dialog mellem Taliban og omverdenen, siger talsmanden for Taliban, Zabiullah Mujahid, til nyhedsbureauet AFP.

De nye skridt mod fred sker samme dag, hvor den afghanske præsident Karzai i en tale i Kabul meddelte, at afghanske styrker nu overtager ansvaret for sikkerheden i hele landet.

Dermed overgår ansvaret for sikkerheden fra USA og den Nato-ledede styrke Isaf i de områder, som ikke allerede er under den afghanske hærs kontrol.

De afghanske styrker, der tæller 350.000 mand, begyndte i sommeren 2011 gradvist at overtage ansvaret for sikkerheden i det krigshærgede land.

De sidste udenlandske kampstyrker forlader Afghanistan i 2014, mens de danske soldater allerede tager hjem i sensommeren i år.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip