V: Teknologi er vejen frem i ældrepleje

Frederiksberg Kommune gør ret i, at 567 ældre selv vælger, om de vil låne en robotstøvsuger, som de skulle købe i stedet for få hjemmehjælpere. Ændringen skyldes, at de fleste ældre købte privat rengøring, mens kun 20 købte robotstøvsugere.

Det siger Venstres socialordfører Eyvind Vesselbo.

- Frederiksberg Kommune har lyttet til borgerne og tager hensyn til deres ønsker. Det er en kommunal opgave, hvordan man anvender velfærdsteknologi som robotstøvsugere, siger Eyvind Vesselbo.

Regeringens hjemmehjælpskommission fastslog for nylig, at robotstøvsugere, automatiske vasketoiletter og gardiner, der selv trækker ud, er "en central løsning på udfordringerne i ældreplejen". Venstres socialordfører ser udfordringen.

- Det er meget positivt, at ældre ifølge Hjemmehjælpskommissionen skal blive mere selvhjulpne og genoptræne dem, så de kan fungere mere selvstændigt fremover. Det er vigtigt, at kommunerne finder ud af, hvad behovet er for hjælp, siger Eyvind Vesselbo.

Han ser ingen modstrid mellem, at kommunerne må bruge velfærdsteknologi, fordi de skal spare og savner personale og mange ældres ønske om at møde en hjemmehjælper, de kan tale med.

- Det er meget fornuftigt, hvis man kan kombinere det, så man klarer noget af det praktiske med robotstøvsugere og så får mere tid til at tage sig af de ældre personligt, siger Eyvind Vesselbo.

Han frygter ikke en eksplosion i kommunernes udgifter til ældre, hvis de både skal købe robotstøvsugere og ansætte hjemmehjælpere.

- Hvis man bruger en masse tid på at støvsuge og gøre rent og slet ikke får tid til at tage sig af den ældre personligt, så er det et problem, siger Eyvind Vesselbo.

Ritzau har forgæves søgt en kommentar fra socialminister Karen Hækkerup (S), som er på sommerferie.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip