Vestagers husmorfornuft stemt ned i EU

Danmark og fem andre EU-lande er tirsdag blevet stemt ned i deres forsøg på at få barberet milliarder af et foreløbig 54,5 milliarder kroner stort ændringsbudget for EU i 2013.

EU's budgetkommissær, Janusz Lewandowski, siger i forbindelse med dagens økonomi- og finansministermøde i Bruxelles, at ministrene - til trods for at et mindretal var imod - har sagt god for at frigive de ekstra penge.

Ifølge Ritzaus oplysninger var det Danmark, Sverige, Storbritannien, Holland, Finland og Østrig, der var imod at give ekstrabevillingen.

De ekstra 54,5 milliarder kroner udgør kun en del af de i alt 83,5 milliarder kroner, kommissionen og parlamentet har bedt om for at få EU-budgettet til at hænge sammen i år.

Resten skal ifølge en foreløbig aftale med det irske EU-formandskab udbetales senere i år.

Aftalen om den tofasede udbetaling er del af et kompromis, der blev indgået i sidste uge som betingelse for, at EU-Parlamentet ville indlede forhandlinger om det betydeligt større syvårige langtidsbudget.

Økonomiminister Margrethe Vestager (R) gjorde det allerede inden dagens debat klart, at hun ikke havde tænkt sig at støtte så stort et krav. I hvert fald ikke så tidligt på året.

- Vores synspunkt er den husmoderlige, at selvfølgelig skal man betale sine regninger. Men så heller ikke mere end det.

- Vores synspunkt i forhold til at betale regningerne ligger på en femtedel af det. Vi er hardlinere, når det kommer til budgettet. Det gælder den flerårige ramme og det gælder også dette, siger Vestager.

Hun siger, at det reelle behov for en ekstrabevilling ifølge Danmarks skøn ligger "langt, langt, langt under" det, kommissionen har bedt om.

Budgetkommissær Lewandowski står fast på beløbet.

- Man kan altid debattere tal. Men jeg kan ikke komme på et eneste budget, der ikke bygger på forudsigelser. Budgetter handler altid om planlægning og forudsigelser, siger Lewandowski.

/ritzau/

Dagens Gossip