Vi shopper for en mia. mere over grænsen

Danskerne bruger i år 10,5 milliarder kroner på den anden side af grænsen, viser en ny grænsehandelsrapport fra Skatteministeriet.

Det er mere 1 milliard kroner mere end sidste år, men beløbet er under gennemsnittet for, hvad danskerne har brugt på grænsehandlen i årene 2000-2012.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) fastslår derfor, at frygten for den stigende grænsehandel er overdrevet:

- Når man har fulgt den offentlige debat det seneste år, har man nærmest det indtryk, at danskernes grænsehandel er steget som aldrig før, og at danskerne nu køber alle deres varer syd for grænse. Der må vi faktisk konstatere. Det er ganske enkelt ikke tilfældet.

Da grænsehandlen toppede i 2005 brugte danskerne 15,6 milliarder kroner.

Rapporten konkluderer, at udlændinge handler for et større beløb i Danmark, end danskerne handler i udlandet.

Og at en væsentlig del af af forskellen på priserne i Danmark og udlandet skyldes manglende konkurrence herhjemme og ikke højere afgifter.

Regeringen hævede i sidste års finanslov for 2012 afgifterne på tobak, øl, vin og sodavand, og det har ifølge rapporten hævet grænsehandlen, men også afgiftsforhøjelser under den tidligere regering har fået danskerne til at handle sydpå.

- Selv om vi tager de mest mørke briller på, så er billedet for 2012 imidlertid, at den samlede grænsehandel ligger på samme niveau, som den har gjort de seneste 10 år, siger Holger K. Nielsen.

Dagens Gossip