Vil have sejlads forbudt på efterskole

Anklagemyndigheden kræver et stop for Lundby Efterskoles aktiviteter til søs.

Det fremgår af anklageskriftet i straffesagen, hvor efterskolen og dens forstander er tiltalt for uagtsomt manddrab og uagtsom legemsbeskadigelse efter kæntringsulykken sidste år. Anklageskriftet blev offentliggjort fredag.

- Vores påstand går på, at skolen og forstanderen skal frakendes retten til at være med til aktiviteter til søs for unge under 18 år, siger advokaturchef Michael Boolsen, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Den 11. februar sidste år kæntrede efterskolens fladbundede dragebåd på Præstø Fjord. 13 elever og to lærere faldt i det kun to grader varme vand.

Den ene lærer mistede livet. Syv elever måtte genoplives, og nogle har fået meget betydelige varige mén efter ulykken.

Havarikommissionen er kommet med en sønderlemmende kritik af efterskolen for ikke at have taget sikkerheden alvorligt nok.

For to uger siden besluttede anklagemyndigheden at rejse tiltale mod både den selvejende institution Lundby Efterskole og forstander Truels Truelsen.

Advokaturchefen vil ikke på nuværende tidspunkt uddybe, hvilken straf anklagemyndigheden går efter til skolen og forstanderen i den kommende domsmandssag ved Retten i Nykøbing Falster.

- Det er lidt svært at sætte en efterskole i fængsel, at det bliver vel en bøde, men den øvrige strafpåstand kan jeg ikke udtale mig om på nuværende tidspunkt, siger Michael Boolsen.

Anklagemyndigheden vil have skolen og forstanderen dømt for at at være ansvarlige for, at ulykkesbåden ikke var egnet til sejladsen, og at fartøjet stod ud trods dårligt vejr og kulde.

Blandt andet var der ifølge anklageskriftet ikke taget hensyn til, at ikke alle elever havde de fornødne svømmefærdigheder, at der ikke blev medbragt korrekt udstyr til nødmelding, og at elevernes sikkerhedsudstyr ikke var i orden.

Da båden kæntrede, måtte alle svømme eller reddes i land. Den ene lærer druknede, og de øvrige blev stærkt underafkølede og var ifølge anklageskriftet i yderste livsfare.

 

Dagens Gossip