G8-ministre mødes for at indlede kamp mod demens

Skrevet af admin

11/12/2013

Dagens topnyheder

Sundhedsministre fra G8-landene mødtes onsdag i London for at diskutere den demenstrussel, som samfundet står over for, fordi gennemsnitsalderen rundt omkring i verden stiger.

Og landene blev ved mødet enige om at sætte en deadline for en løsning.

- Jeg vil have, at den 11. december 2013 bliver husket som dagen, hvor den globale kamp mod demens for alvor startede.

- Målet er, at vi i 2025 har fundet en kur eller formildende behandling, og et stor kollektivt boost af forskningsressourcer er inden for vores rækkevidde, fortalte den britiske premierminister David Cameron.

Det er første gang, at G8-ministre mødes for at finde frem til et fælles fodslag mod den uhelbredelige sygdom, der har ramt 44 millioner personer - hovedsageligt ældre - verden over.

Personer, der er ramt af demens - hvor Alzheimers er den mest typiske form - har som regel brug for hjælp døgnet rundt, da sygdommen angriber deres hukommelse, fornuft og hjernefunktioner.

Ifølge en rapport fra verdenssundhedsorganisationen WHO kostede sygdommen på verdensplan 440 milliarder euro - over 3282 milliarder kroner - i 2010.

Rapporten, der udkom i sidste uge, fastslår, at antallet at Alzheimers-patienter vil være tredoblet til 135 millioner i 2050, da menneskers levetid forhøjes verden over.

- Vi har vendt vendt momentum til vores fordel i kampen mod aids. Nu er der behov for, at vi gør det igen, for vores sundhedssektorer vil gå bankerot, hvis vi ikke gør det, siger den britiske sundhedsminister, Jeremy Hunt, i forbindelse med mødet.

Forud for G8-mødet opfordrede David Cameron til verdensomspændende investeringer i demensforskning.

Storbritannien har besluttet at fordoble sine demensforskningsmidler til årligt 146 millioner euro - svarende til næsten 1,1 milliarder kroner - frem til 2022.

Cameron håber, at de øvrige G8-lande vil følge det britiske eksempel.

Og han udtaler, at for at vinde kampen mod demens "må regeringer samarbejde globalt med nationer, firmaer og forskere fra hele verden, ligesom det er tilfældet med kræft, HIV og aids".

/ritzau/AFP