EU-Domstolen: Franske bøssers blod kan være farligt

Skrevet af admin

29/04/2015

Dagens topnyheder

Det kan ifølge EU-Domstolen være i orden for lande at have et bredt forbud mod, at homoseksuelle fungerer som bloddonorer.

Domstolen er blevet hørt i en sag fra Frankrig, som i hvert fald tidligere har været det land i Europa og Centralasien med størst forekomst af hivsmitte blandt mænd, der har haft seksuel kontakt med mænd.

Domstolen siger i sin dom onsdag, at permanent udelukkelse fra bloddonation for mænd, der har haft seksuel kontakt til mænd, kan være berettiget.

Hvis altså man ikke kan finde andre måder at garantere folkesundheden på. Og hvis det stadig forholder sig sådan, at der i Frankrig er en særligt stor forekomst af hivsmitte i den pågældende befolkningsgruppe.

Ifølge domstolen skal landets sundhedsmyndigheder kunne anskueliggøre, at den pågældende befolkningsgruppe har særlig stor risiko for at påføre sig alvorlige sygdomme, og at der ikke findes effektive eller nemme metoder til at undersøge, om de bærer smitte.

Flere andre EU-lande - heriblandt Danmark - har love eller regler, der mere eller mindre konsekvent udelukker homoseksuelle fra at være bloddonorer. Det er første gang, en sag af den art er blevet prøvet ved EU-Domstolen.

Det er en domstol i Strasbourg i det østlige Frankrig, der har spurgt EU-Domstolen til råds under sin vurdering af en sag anlagt af en mand, der føler sig diskrimineret af Frankrigs generelle forbud mod homoseksuelle bloddonorer.

Ifølge de oplysninger, der ligger til grund for dommen, skyldtes næsten alle hiv-infektioner i Frankrig i årene 2003 til 2008 seksuel kontakt. Og forekomsten af hiv blandt mænd, der havde haft sex med mænd, var 200 gange højere end blandt heteroseksuelle.

Det vil ifølge EU-Domstolen være at foretrække, hvis man kan screene blodet frem for helt at frasortere en hel gruppe som bloddonorer.

Hvis det er for dyrt eller omstændeligt, opfordres den franske domstol til at undersøge, om man ved hjælp af spørgeskemaer og en personlig samtale med en uddannet sundhedsmedarbejder kan identificere folk med en særligt risikabel seksuel adfærd.

/ritzau/