Det gør dit dårlige selvværd ved dig

Skrevet af Aller Media

13/04/2014
Er du din egen værste kritiker, så er dit selvværd nok præget af det og det ødelægger ganske enkelt dit liv. Kan du kende dig selv?

Mest læste i dag

Kalder du dig selv for ’dumme’ ’idiot’,  ’taber’ eller andre grimme ting, når du fejler eller ikke er, som du gerne ville være? Så har du formentlig et fejlagtigt billede af dig selv, skriver psychologytoday.com

En ting er, at kalde sig selv for en idiot, noget andet er at tro på det. For hvad sker der egentlig, når du faktisk tror på alle de skældsord, du kalder dig selv? Det svarer psykolog, forfatter og specialist i angst og trauma, Margaret Wehrenberg, på her:

-Det selvbillede har indflydelse på mange af dine valg og dine forhold, uden at du måske endda aner det.

Du ser kun dit dårlige jeg
Når du dømmer andre, så kigger du på deres handlinger og vurderer, om det er gode, rare, søde eller trælse mennesker. Når du dømmer dig selv, så er du ikke nær så god til at kigge på ’det hele’, hvis du har dårligt selvværd, forklarer Magaret Wehrenberg:

-Når du ser på andre mennesker, så kan du se deres kvaliteter gennem der ord og handlinger uden at ’høre’ det mærkat, de giver sig selv, men du er samtidig ikke i stand til at se dig selv så objektiv.

Det, at du ikke ser dig selv eller værdsætter dig selv, gør at du bliver angst for at fejle, og når du så gør det, så tænker du, at det jo også er fordi, du er dum. Det er en ond cirkel, som Magaret Wehrenberg ser det:

-Når dit selvbillede er forankret i skam, så frygter du at blive fremstillet som utilstrækkelig og fuld af fejl. Har du succes, så tror du kun, det er sket på baggrund af en fejl. Og at denne ’fej’ er det logiske resultat af den, du virkelig er (altså den du tror, du er).

Du har sikkert kæmpet med dette problem i årevis og det er derfor selvforstærkende. Du tillader ganske enkelt ikke positiv feedback at trænge ind.

Har du det sådan? Så er dit dårlig selvværd i gang med at ødelægge utrolig meget for dig, fordi du hele tiden tager valg på baggrund af angsten for at fejle og hadet til dig selv. Det er klart, at det bliver op ad bakke, hvis det skal føre mange gode ting med sig.

Det forvrængede selvbillede er en svær ting at bryde ud af. Men Magaret Wehrenberg har god erfaring med mindfulness og forslår, at du bruger det i kampen mod dig selv, fordi det går ind og arbejder med din hjernes opfattelse af tingene.