Forskere: E-cigaretter kan give popcorn-lunger

I en ny undersøgelse har forskere testet indholdet i 51 førende mærker af e-cigaretter.

Forskerne opdagede, at 75 procent af e-cigaret-væskerne indeholdt stoffet diacetyl; et smagsstof, som er blevet forbundet med lungesygdommen bronchiolitis obliterans – også kendt som popcorn-lunger, skriver amerikanske Harvard University i sin universitetsavis Harvard Gazette, ifølge Videnskab.dk

- Fordi de fleste af de sundhedsmæssige bekymringer om e-cigaretter har fokuseret på nikotin, er der stadig meget, vi ikke ved om e-cigaretter. Udover at indeholde varierende niveauer af det vanedannende stof nikotin, kan de også indeholde andre kræftfremkaldende kemikalier, såsom formaldehyd, og som vores undersøgelse viser, smagsstof-kemikalier, som kan give lungeskade, siger professor David Christiani ifølge Harvard Gazette.

Diacetyl er godkendt som smagsstof i fødevarer i EU, men tidligere forskning har vist, at stoffet kan være forbundet med lungesygdom, når det bliver inhaleret,skriver Videnskab.dk. 

Navnet popcornlunger opstod, fordi arbejdere, som inhalerede smagsstoffet diacetyl på popcorn-fabrikker, tilsyneladende udviklede lungesygdommen af diacetyl-dampene.

Flere andre undersøgelser har tidligere fundet smagsstoffer i e-cigaretter, som potentielt set kan være kræftfremkaldende eller sundhedsskadelige på anden vis.

Ifølge forskning.no har et andet nyt, amerikansk studie også netop påvist, at der er frie radikaler i dampen, som inhaleres med e-cigaretter.

Frie radikaler er små molekyler, som – hvis de optræder i for store mængder – kan skade cellerne i kroppen og bidrage til udvikling af sygdomme som kræft, skriver forskning.no.

Forskerne kan ud fra det nye studie ikke fastslå, om de frie radikaler i e-cigaretdampen er sundhedsskadelige.

Der foregår i øjeblikket en heftig debat mellem forskere om, hvorvidt det bør anbefales at kvitte smøgerne til fordel for e-cigaretter. Ifølge en ekspertvurdering udført for de britiske sundhedsmyndigheder, er det langt mindre farligt at dampe e-cigaretter end at ryge.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip