Kræftlæge: Så farligt er det at spise bacon

Skrevet af Ninna Andreasen

29/04/2015
Bacon er ikke lige så sprødt for helbreddet, som det er for ganen, mener kræftlæge.

Mest læste i dag

Der er udbredt enighed blandt kræftlæger om, at man kan forebygge sygdommen gennem en sund kost.

Her klarer den sprøde - og for mange en farvorit - spise bacon ikke skærene. Det skriver Expressen. 

Den svenske kræftlæge David Stenholtz advarer om tre fødevaregrupper. Rødt kød, mejeriprodukter og slagtervarer som leverpostej og pølse.

Her er især yndlingsspisen i Low Carb High Fat-kuren bacon under lægens lup.

- En fødevare, som du aldrig nogensinde må spise, hvis du ønsker at forblive sund, er sprød bacon. Det er røget, ekstra saltet og rig på mættet fedt. Det indeholder hormoner, glykotoxiner, miljømæssige toksiner og endotoksiner. Siden steger man de meget hårdt og danner således et maksimum af heterocykliske aminofedt og polycykliske aromatiske kulbrinter. At spise bacon svarer til at ryge, siger han.

Læs også: Kvinde skal i fængsel: Løsnede skud, da McDonalds glemte bacon i burger

Ifølge lægen er der ingen tvivl om, at kræft ligesom andre livsstilssygdomme kan forebygges ved at spise mest muligt fra planteriget. Derudover bør man skære ned på animalske produkter og forarbejdede fødevarer med transfedtsyrer.

- Hvis du ønsker at sige det endnu kortere, plejer jeg at sige: Undgå mad, der bliver lavet reklamer for. De dækker normalt alt det usunde, siger David Stenholtz.

Det er ikke kun bacon og rødt kød, som får kniven af lægen. Faktisk bør man ifølge ham også undgå kylling, fordi det indeholder det samme som rødt kød.

Bælgplanter er også bedre at spise end fisk, mener han.

Mælk og mejeriprodukter bør man helt undlade fra kosten, hvis man vil forebyge cancer.

- Det er ikke lige så slemt som rødt og forarbejdet kød. Men man har kædet både prostatakræft og kræft i æggestokkene sammen med mejeriprodukter. Sandsynligheden for at få hormonfølsomme kræftformer er højere jo mere mælk, man drikker både i form af let- eller sødmælk, siger David Stenholtz.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: