Kræftforskere advarer: Hvidt brød og ris er de nye smøger

Skrevet af Morten Larsen

08/03/2016
Risikoen for at blive ramt af lungekræft øges ved at spise hvidt brød og cornflakes, lyder det fra holdet bag den nye undersøgelse.

Dagens topnyheder

Flere studier har i en årrække peget på, at kulhydrater kan have en negativ indflydelse på din kropsvægt og størrelsen af din talje.

Nu har forskere fundet frem til, at kulhydraterne også kan være skadeligt for dine lunger.

Fødevarer med et højt glykæmisk indeks (GI) – altså mad, der får blodsukkeret til at stige i løbet af et par timer - øger risikoen for lungekræft, lyder det i en ny undersøgelse fra kræftforskere på University of Texas. 

Ifølge Daily Mail er hvidt brød, bagels, cornflakes og rice krispies fra morgenmadsprodukter alle at finde på listen over den slags produkter, der øger risikoen for at blive ramt af den dødelige sygdom.

Teorien fra de amerikanske forskere er, at fødevarer med et højt GI-indeks ikke bare udløser et højere blodsukker og insulin, men også er med til at øge niveauet af hormonet Insulin-like Growth Factor-1 (IGF-1).

Læs også: Her er maden, som giver dig problemer med maven

Forhøjede niveauer af dette hormon er tidligere blevet knyttet sammen med en højere risiko for lungekræft.

- Vi observerede en øget risiko på 49 procent for at blive ramt af lungekræft hos personer med det højeste daglige GI-indeks sammenlignet med dem med det laveste GI-indeks, siger Stephanie Melkonian fra University of Texas MD Anderson Cancer Center.

Man kan reducere risikoen for at udvikle lungekræft, hvis med skærer ned på fødevarer med et højt glykæmisk indeks, forklarer folkene bag den opsigtvækkende undersøgelse. 

Grovvalsede havregryn og fuldkornspasta er blandt den slags mad, der ligger lavt på det føromtalte indeks.

Lungekræft er den anden mest almindelige kræftform hos både mænd og kvinder i USA.

Mere end 150.000 amerikanere forventes at dø af lungekræft i år, og selv om rygning oftest er årsag til dette, så har kost også en rolle i udviklingen af sygdommen.

En daglig kost med frugt og grøntsager er blevet anset for at mindske risikoen, mens et højt forbrug af rødt kød, mættet fedt og mejeriprodukter mistænkes for at øge risikoen for kræft.

Stephanie Melkonian og kollegaerne på University of Texas har undersøgt i alt 1.905 patienter, der netop havde fået en diagnose på lungekræft.

- Resultaterne fra vores studie tyder på, at ud over at opretholde en sund livsstil, såsom at undgå tobak, begrænse alkoholforbruget og være fysisk aktiv, så kan en reducering af fødevarer og drikkevarer med et højt glykæmisk indeks være med til at sænke risikoen for lungekræft, siger en af forskerne bag projektet.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: