Sådan kan din smartphone skade dit helbred

Skrevet af Aller Media

13/07/2014

Mest læste i dag

Den er som din forlængede arm, din bedste ven som du måske nogle gange bruger mere tid på end dine virkelige venner, og når du ikke lige har den ved hånden, bliver du nærmest ramt af panik.

Din smartphone er en gadget, der både kan være en forbandelse og en velsignelse, og er du ikke opmærksom, kan den give dig nogle ærgerlige fysiske skavanker.

Se her, om du er for afhængig af din smartphone 

Muskelkramper
Du kan få såvel fingerkramper som ømme muskler af at blive ved med at scrolle op og ned, skrive sms’er eller spille på din iPhone. Du kan også risikere at få smertefuld seneskedehindebetændelse.

Amerikanerne har et udtryk, som de kalder ’Cell Phone Elbow’. Navnet skyldes den prikken og følelsesløshed, som man kan få i pege- og lillefingeren efter at have siddet med albuen bøjet i længere tid. Hvis du begynder at føle dig øm i armen og fingrene så sørg for at lave nogle øvelser. Bøj håndleddene bagover og fold hænderne mens du presser hænderne nedad. Men det allerbedste er selvfølgelig at give dig selv ro fra telefonen, skriver Good Housekeeping.com

Du risikerer nak- og rygsmerter
Når du sidder over telefonen i flere timer med bøjet nakke, så risikerer du at beskadige din nakke og dine rygmuskler. Ifølge en undersøgelse fra Simplyhealth i England, hvor de har undersøgt 300 englændere mellem 18-24 år, klagede 84 pct. over rygsmerter. Her mente lægerne, at en stor del af smerterne var forårsaget af at sidde bøjet over telefonen eller computeren.

Her er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan du sidder. Selvom det kan føles temmelig akavet, kan du være nødt til at holde telefonen op foran dig, når du skal læse noget på den i stedet for at sidde med bøjet nakke og hele tiden kigge ned på den.

Øjnene bliver overanstrengte
Du kan også overanstrenge dine øjne, når du hele tiden sidder og skal kigge på de små tekster på din telefon. Du kan også opleve, at dit syn bliver sløret, at du bliver svimmel og får tørre øjne. Et sløret syn og en øm nakke er i øvrigt også den rette blanding for at få sig en gedigen hovedpine.

Hvis du føler, at dine øjne er begyndt at blive generede så prøv at gøre telefonens font større. Øjenlægen Mark Rosenfield foreslår, at man holder telefonen mindst 16 centimeter fra ansigtet. Kig væk fra telefonen hvert tredje minut og fokuser på noget længere væk.

En smartphone er vigtigere end sex 

Psykiske bivirkninger
Ifølge et studie hvor man har spurgt 1000 mennesker i Storbritannien, er 66 pct. rædselsslagne for at være uden deres telefon på noget som helst tidspunkt i løbet af dagen. Tegnene på det har man døbt ’Nomophobia’ - kort for ’no-mobile-phone phobia’.

Du kan også få angst eller negative psykiske symptomer, hvis du har tabt eller ikke kan bruge din telefon, eller hvis du manisk tjekker, om du har den på dig, fordi du er bange for at miste den. Det er i øvrigt et fænomen kvinder lider mere af end mænd. Hvis det lyder som noget, du selv er ramt af, foreslår eksperterne at bruge afstressende øvelser som man blandt andet kender fra yoga.

Fantom vibration syndromet
Ja, lyder det ikke eksotisk, men det kalder man det faktisk, når man hele tiden mener, at man lige fik en sms eller facebookopdatering, fordi man tror, at ens telefon lige vibrerede.

Professor Michelle Drouin fra Indiana University i USA lavede en undersøgelse blandt hendes studerende.

Her kunne hun påvise, at hele 89 pct. af hendes studerende mente, at deres telefon havde vibreret, selvom det ikke var tilfældet. Undersøgelsen viste også at de studerende, der nærmest var afhængige af få opdateringer fra deres sociale medier eller sms’er fra vennerne, blev ængstelige når det viste sig, at deres telefoner alligevel ikke havde vibreret.

Hvis du har brug for en kold tyrker, så slå vibreringsfunktionen fra, og tjek kun din telefon indenfor bestemt tidsrum. Hvis du skal have din telefon på dig så hav den i stedet liggende i din taske, men prøv at lade være med at tjekke den hele tiden.

Af Cecilie Wenstrup, NewsDesk, Aller Media