Sundhedsstyrelsen: MFR-vaccinen er en sikker vaccine

Skrevet af admin

03/03/2015

Mest læste i dag

De danske sundhedsmyndigheder er ikke i tvivl. MFR-vaccine mod mæslinger, fåresyge og røde hunde er en sikker vaccine.

Alligevel fravælger tusindvis af danske forældre vaccinen, fordi de er bange for bivirkninger ved vaccinen.

Ifølge Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, kan fravalg af vaccinerne få store konsekvenser.

- Før vi fik vaccinen, døde børn af mæslinger, og der var også folk, der fik svære hjerneskader. Så det er ikke nogen sygdom, man bør lege med, har han tidligere sagt til DR Nyheder.

En af de bivirkninger, der har skabt størst frygt, er udvikling af autisme, men flere store befolkningsundersøgelser, blandt andet fra Danmark, har ikke kunnet påvise en sammenhæng mellem MFR-vaccination og udvikling af autisme.

Mens den ophedede debat for og imod vaccination er blusset op, er to nye tilfælde dukket op i Danmark, og myndighederne ser med alvor på, at sygdommen, som var næsten udryddet i Danmark, nu er ved at vinde fodfæste igen.

Derfor har Sundhedsstyrelsen gennemgået alle indberetninger om formodede bivirkninger til MFR-vaccinen de seneste fem år.

Langt de fleste bivirkninger vil være milde og forbigående. Alvorlige komplikationer efter MFR-vaccination er sjældne, oplyser styrelsen.

Samlet set vurderer Sundhedsstyrelse, at der er få bivirkninger til MFR-vaccinen, og at de bivirkninger, der ses i Danmark, er i overensstemmelse med de samlede internationale erfaringer.

Der er givet mere end 800.000 doser af vaccinen til børn i vaccinationsprogrammet i Danmark siden 2010.

I den tid har Sundhedsstyrelsen modtaget i alt 173 indberetninger om formodede bivirkninger til vaccinen.

De fleste børn kommer sig helt og vil ikke have mén efter en mæslingeinfektion, men forskellige komplikationer ses med forskellig hyppighed.

Mellemørebetændelse ses hos en ud af 15 med mæslinger. Lungebetændelse hos en ud af 25, hjernehindebetændelse ses hos en ud af 2500 med mæslinger og blodplademangel vil ses hos en ud af 3500 med mæslinger, oplyser Sundhedsstyrelsen.

/ritzau/