Vil du undgå sygdom? Så ofte skal du skifte håndklæder, pyjamas, sengetøj og tandbørste

Foto: Shutterstock

Du tænker måske ikke over det, men mange af dine personlige ting, som du dagligt er i nærkontakt med, er fyldt med bakterier.

Selvom du har en travl hverdag, bør du tage dig tiden til at vaske og udskifte dine kære ejendele. Specielt dit sengetøj, håndklæde, undertøj og din pyjamas har jævnligt godt af en grund vask, mens din tandbørste skal kasseres flere gange årligt.

Alle tingene bliver nemlig beskidte og fyldt med bakterier, også selvom du ikke kan se det. Og når du er i nærkontakt med dit beskidte tøj eller håndklæde, risikerer du at blive syg eller få allergi.

Men hvor ofte er det lige, man skal skifte og vaske sine uundværlige genstande? Det har The Mirror svaret på.

Læs også: Få ekspertens svar: Kan man føle på sin pande, om man har feber?

Undertøj: Uanset hvad skal underhylerne skiftes hver dag, for de kan være fyldt med mikroorganismer, der giver dig urinvejsinfektioner, lungebetændelse, blodinfektioner og kolibakterier.

Undertøj kan vaskes ved 30-40 grader med et aktivt vaskepulver, men hvis der er sygdom i familien, så vask ved 60 grader eller tilsæt et antibakterielt produkt.

Pyjamas: Du har pajamasen helt tæt på huden, som afgiver dødehudceller fyldt med mikroorganismer, og for at holde disse organismer væk fra kroppens åbninger, bør du vaske pyjamasen mindst en gang om ugen, lyder rådet. Og nattøjet kan vaskes på samme måde som undertøjet.

Håndklæder: Håndklæder absoberer døde hudceller og naturlige bakterier fra vores kroppe, og eftersom dit håndklæde bliver brugt i varme og damp, gror bakterierne lystigt. Efter max tre badebesøg skal du smide håndklædet til vask og give det en tur på 60 grader.

Læs også: Her er slanketrenden, der bliver det store hit i 2016

Sengetøj: Ligesom med pyjamasen kan din seng være et lager af døde hudceller, bakterier og andre ting kroppen skiller sig af med, samtidig er din seng dejlig lun, når du ligger i den og er ideel for støvmider, som kan give allergi. Derfor skal du ikke være doven med at skifte sengetøj.

Faktisk skal sengetøjet vaskes ved 60 grader hver uge, og du bør dagligt lufte dit sengetøj ved et åbent vindue for at slippe af med fugten.

Dyne og pude: Selvom der er mange, der aldrig vasker deres dyne og pude, så er det bestemt anbefalesværdigt, lyder opfordringen fra eksperter. Dyner og puder kan nemlig nemt blive hjemsted for døde støvmider, svampe og døde hudceller, hvilket kan føre til allergi og infektioner.

Dyner skal vaskes ved 60 grader hver femte måned, mens puder skal vaskes endnu oftere, gerne hver anden-tredje måned.

Læs også: Forskere advarer: Derfor kan vinterbadning være livsfarligt

Tandbørste: Her har vi fat i en bakteriefyldt genstand, der er nemlig omkring 10 millioner bakterier på en gennemsnitslig tandbørste, og det virker måske skræmmende, når den skal ind i munden. Og derfor er det strengt forbudt at dele tandbørste med andre.

Hver tredje måned, eller hvis du har været syg, skal du smide din tandbørste i skraldespanden. Men du skal også huske jævnligt at rengøre din tandbørste i løbet af de tre måneder, ligesom din tandbørste skal opbevares i et lukket skab langt fra toilettet.

Et godt råd er at skylle tandbørsten grundigt efter brug og derefter ryste den tør, for til sidst at stille den oprejst, så den bedre kan tørre. Som en ekstra bonus, kan tandbørstehoveder komme i opvaskemaskinen eller i kogende vand i fem minutter.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip

Dagens TV