Sådan undgår du at smartphones ødelægger din fest

Skrevet af Lotte Sørensen

04/06/2014

Dagens topnyheder

Du har sikkert været vidne til det tåkrummende øjeblik: Festtalen, lejlighedssangen eller endda vielsen bliver afbrudt af en irriterende ringetone, fordi en gæst har "glemt" at slukke telefonen. Du har måske selv været den, der kom til at afbryde festlighederne, for lad os se det i øjenne: Defleste af os er afhængige af vores telefon og lægger den nødigt fra os.

Dermed er det også urealistisk at bede dine gæster om at efterlade telefonen hjemme, når du er vært for en større begivenhed.

De amerikanske takt og tone-eksperter Jacqueline Whitmore og Diane Gottsmann fortæller Huffington Post, hvordan man nemmest slipper for smartphones, uden at pisse sine gæster af.

Lad gæsterne vide, at festen er smartphone-fri

Nævn det i velkomsttalen - eller hvis du har udsendt skriftlige invitationer, kan du lægge en seddel ved, hvor det står. Jacqueline Whitmore mener dog, at det er dårlig stil at skrive det på selve invitationen.

Hold tonen positiv og let - der er ingen grund til at skælde ud.

Læs også: Video: Se et ægteskab kollapse på 30 sekunder

Gør det klart, hvad du mener

Vil du blot have, at gæsterne slår lyden fra, eller skal den ligge urørt i tasken hele aftenen? Ser du helst, at de ikke lægger billeder fra festen på sociale medier, før den er slut? Gør dig det klart, hvad dine forventninger er, og fortæl dette til dine gæster.

Bed ikke gæsterne om at efterlade telefonen derhjemme

De fleste vil alligevel tage den med. Nogle har måske børn, der bliver passet, og har brug for at have telefonen i nærheden, hvis uheldet skulle være ude.

Ifølge Jacqueline Whitmore er det dårligt stil at kræve den slags af gæsterne og kan tage noget af hyggen ud af festen.

- Det virker afstraffende og krævende, siger hun.

Læs også: Mobiltelefonen kan true dit parforhold

Forbyd telefonen på en sjov måde

Fester handler om sjov og ballade, og regler bliver sjældent opfattet særligt sjove. Derfor er det vigtigt, at du tænker over, hvordan du fortæller, at du ønsker en smartphone-fri fest.

Diane Gottsman anbefaler, at du siger det på en henkastet og alligevel utvetydig måde.

- Du kan sige: "Kom som du er og uden telefon," "Vi slukker telefonen, så vi kan have det sjovt," eller "Vi danser hele natten uden vores telefoner," foreslår hun.

Skæld ikke dine gæster ud

Trods klare regler er der alligevel gode odds for, at en gæsts ansigt pludslig bliver oplyst af blåt lys fra Facebook. Og selvom det irriterer dig, gør du klogt i ikke at sige det højt foran alle gæsterne. Det er nemlig dårlig stil, mener Diane Gottsman.

- Du kan måske sige det bagefter eller høfligt hive personen til side og sige noget, uden at de andre gæster hører det, hvis det virkelig går dig på, siger hun.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med