Drop alkohol til julefrokosten: Det giver bedre integration, mener islamekspert

Skrevet af Morten Larsen

30/11/2015

Dagens topnyheder

Skift snaps og øl ud med sodavand til julefrokosten på arbejdspladsen.

Sådan lyder opfordringen fra Lars Gule, der er filosof, debattør og islamekspert.

Nordmanden mener, at man fremmer integrationen af mennesker med andre traditioner og religiøse overbevisninger, hvis man på arbejdspladserne fokuserer på sociale sammenkomster, der ikke omfatter indtagelse af alkohol.

- Madvarer og skikke omkring at drikke alkohol kan skabe barrierer. Mange vil ikke engang sætte foden i en bar, fordi det er et sted, hvor der serveres alkohol, siger Lars Gule.

Han forklarer, at man gør integrationen lettere ved at tage mere hensyn til de kulturelle forskelle på arbejdspladserne.

- Måske man kan overveje at have en alkoholfri julefrokost, siger Lars Gule til NRK.

- Man kunne i stedet gå ud og drikke kaffe, sodavand eller spise noget, i stedet for altid at drikke, lyder opfordringen fra ham.

Læs også: Hold igen med snapsen: Landsdækkende politirazzia begynder i morgen

De norske myndigheder regner med at kommunerne i nabolandet kommer til at tage imod 18.000 flygtninge til næste år.

Per Sandberg er næstformand hos regeringspartiet Fremskridtspartiet – og han har ikke stor fidus til filosoffens forslag.

- Lars Gule kan invitere så mange mennesker, han ønsker til en alkoholfri julefrokost. I Fremskridtspartiet har vi ikke planer om at gennemføre det, skriver Per Sandberg i et svar til NRK.

Den 60-årige professor ved Høgskolen i Oslo og Akershus ser alkoholfrie sammenkomster som noget, der på sigt kan få medarbejdere med andre traditioner eller religiøse overbevisninger til at deltage i flere sociale arrangementer på arbejdspladserne.

- Hvis dem, som ikke drikker, oplever, at de bliver inviteret med til alkoholfrie sammenkomster, at de ikke føler sig presset til at være med til ting, som strider mod deres traditioner eller religiøse overbevisninger, så kan det muligvis være, at de næste gang vil deltage i andre ting, som de ellers i udgangspunktet var meget skeptiske overfor, siger Lars Gule.

Følg Dagens Debat for flere lignende artikler: