Familie i chok: Gæst til ung mands begravelse tog selfie med afdøde og smed det på Facebook

Skrevet af Morten Larsen

14/06/2016

Dagens topnyheder

En pårørende til en død 21-årig mand vil have loven ændret, efter en deltager til begravelsen tog et foto af den afdødes hånd og delte billedet på Facebook.

22-årige Gemma Williams valgte at fjerne det klæde, der dækkede liget af vennen Michael Dene Ray, der fik et armbånd puttet om sit kolde håndled.

Kvinden lagde sin egen hånd – der bar et identisk venskabsarmbånd – hen til de afdøde mand, og den sidste gestus blev foreviget med et fotografi på Facebook.

Familien til den unge mand, der døde i december sidste år, var forfærdet over billedet, som de siger blev taget uden deres samtykke.

Kvinden bag det omdiskuterede foto forklarer, at hun ønskede at sende sin ven i graven med en allersidste og personlig hilsen, og at hun tænkte på den afdøde mands værdighed, da hun fandt mobilen frem og knipsede billedet.

Den efterladte søster til Michael Dene Ray, der var en ung DJ og musiker, kæmper nu for at få strammet reglerne for at tage billeder ved begravelser og mindehøjtideligheder.

Det lykkedes Charley-Anne Semple at få fjernet fotoet af fra Facebook, men hun fandt også ud af, at flere af sin brors venner trykte billedet på en række t-shirts, som de tog på i forbindelse med den afdøde mands fødselsdag.

Nu frygter familien, at billedet ikke er færdig med at cirkulere på internettet og i den afdøde DJ's omgangskreds.

- Vi føler en stor respektløshed over for vores familie, der gav folk mulighed for at sørge over tabet af Michael Dene, men at det hele bare bliver kastet tilbage i ansigtet på os, siger Charley-Anne Semple til The Daily Mail.

- Han blev stedt til hvide, så han kunne få fred – ikke for at folk skulle tage billeder af ham som en slags attraktion, siger søsteren til den engelske avis.

Hun mener, at folk ikke skal have lov til at tage billeder af de afdøde i kapeller og kirker.

Læs også: Delfinunge er død: For mange ville tage selfies

- Det er steder, hvor folk samles for at vise en personlig respekt, der ikke skal deles med hele verden, forklarer søsteren til  Michael Dene Ray, der tog sit eget liv kort før sidste jul.

Ved sin død blev han lagt i en åben kiste med et lagen over sig, og den nærmeste familie og venner fik mulighed for at sige et sidste farvel ved kisten. 

Det var ved den lejlighed, at veninden greb mobilen i lommen og tog fotoet, der få timere senere var at finde på Facebook, hvor den afdødes venner og familie fik kendskab til billedet.

- Jeg kunne ikke tro det, da jeg så det, siger Charley-Anne Semple og forklarer, at hun stadig bliver bitter og arrig, når han tænker på det øjeblik, hvor hun fik øje på billedet.

Søsteren fik overtalt veninden til at fjerne fotoet fra Facebook, men hun fik et par måneder senere et nyt chok, da billedet var trykt på bagsiden på en række t-shirts, der var lavet i forbindelse med makeringen af den dag, hvor den afdøde DJ ville være blevet 22 år.

Indtil videre har omkring 1.000 mennesker skrevet under på Charley-Anne Semples underskriftindsamling, der skal forbyde fotos af afdøde ved begravelser og mindehøjtideligheder, hvis man ikke har en skriftlig tilladelse fra den nærmeste familie.

- Hvis folk ønsker at tage billeder, så skal de have familiens samtykke. Det er en fornærmelse mod den afdøde, hvis man tager billeder af vedkommende, da personen ikke har mulighed for at give udtryk for sin egen mening, forklarer hun.

- De sociale medier har en stor rolle i mange folks liv, men de er nødt til at erkende, at der eksisterer grænser, hvor det ikke længere er acceptabelt at tage billeder, siger Charley-Anne Semple.

- For os, så tangerer det her grænserne af hævnporno, forklarer søsteren.

Følg Dagens Debat for flere lignende artikler: