Birtes far havde en tå i lommen hele hendes barndom: Nu er den kommet tilbage til ejermanden

Det var denne 2400 år gamle tå, Birtes far altid havde i lommen og hev frem til festligheder. Foto: Nina Brorson/Privat.

Efter sin fars død valgte Birte at aflevere tåen tilbage, og det har vakt stor jubel.

Birte Brorsons barndom var ikke helt som de fleste børns. Hendes far var nemlig konservator, og det betød, at hendes barndomshjem var fyldt med spændende sager.

Lige fra Mønter fra Gundestrupkaret til dele af et vikingeskib – men mest opsigtsvækkende var den tå, som hendes far altid havde i lommen. 

- Tåen var en del af min barndom. Min far gik rundt med den i lommen, og vi viste den frem til festlige lejligheder, siger Birte Brorson fra Nivå til TV 2 Lorry.

Læs også

Australiere griner over uskyldigt billede af Frederik og Mary

Eftersom både Birtes mor og far er nu er døde, mente den modne nordsjællandske kvinde, at det var på tide at aflevere sin fars specielle lommeeffekt tilbage til ejermanden.

Derfor er tåen nu på vej til Museum Silkeborg, der ikke kan få armene ned over den kommende indlevering.

Tåen tilhører nemlig den 2400 år gamle Tollundmanden, der er af de bedst bevarede lig fra jernalderen i Danmark. Tilbage i 1950’erne forsvandt tåen, da den blev skåret af for at lave konserveringsforsøg. Det var Birtes far, der skar tåen af og tog den med hjem.

Læs også

Mor tror, at hendes mand og datter laver morgenmad - men dette syn møder hende i køkkenet

- Vi er ellevilde her på Museum Silkeborg. Det er helt fantastisk, siger Ole Nielsen, museumsdirektør, Museum Silkeborg til TV2 Lorry.

I 80’erne forsvandt der også andre dele fra jernaldermanden, men det lykkedes at skaffe dem tibage. Tåen var den sidste del af Tollundmanden, der manglede, og eksperterne på Museum Silkeborg gælder sig til at undersøge den savnede genstand.

Birte Brorson oplyser, at farens hjembragte fund såsom mønter fra Gundestrupkaret og delene af et vikingeskib er blevet afleveret til rette sted. 

 

 

Dagens Gossip