Kvinde fundet død af sult i sit eget hjem: Kommune får kæmpe bøde for svigt

Skrevet af Sol Stoffregen

392 uger siden

|

18/11/2016
Foto: Shutterstock.
Foto: Shutterstock.
I månedsvis modtog kommunen flere henvendelser fra folk, der frygtede for kvindens liv. Alligevel greb kommunen ikke ind.

Dagens topnyheder

En tragisk sag om omsorgssvigt har ramt den norske hovedstad, Oslo, efter det er kommet frem, at en kvinde i 60’erne lå død i 16 dage i sin lejlighed. Kvinden døde af afmagring, skriver den norske avis VG.

Norsk politi har har sigtet Oslo Kommune for overtrædelse af sundhedsloven og givet dem en bøde på to millioner norske kroner. 

Den afdøde kvinde kom hjem fra hospitalet i januar 2015 og fik fast besøg af hjemmeplejen indtil marts, hvor kommunen valgte at afslutte deres indsats, uden at den ældre dames behov for hjælp var klarlagt, lyder det i politiets sigtelse.

I de efterfølgende måneder modtog kommunen flere henvendelser fra bekymrede personer omkring kvinden, der mente, at hun var ude af stand til at klare sig selv. Men kommunen reagerede ikke på nogen af henvendelserne. 

I efteråret 2015 blev kvinden fundet død af sult i sin lejlighed i bydelen Ullern i Oslo. Hun lå død i 16 dage, inden hun blev opdaget. 

Bydelsdirektør i Ullern, Marie Anbjørg Joten, beklager forløbet op til kvindens død.

- Det er en tragisk og smertefuld sag for alle. Især for de pårørende. Vi tager ansvaret for det, som er sket. Dog, vil jeg gerne understrege, at alle borgere i bydelen Ullern kan føle sig sikre på, at de får en ordentlig sundhedspleje, når de har brug for det, siger hun til VG. 

Marie Anbjørg Joten påpeger, at det var kvinden selv, der ikke ønskede mere hjælp fra kommunen, og at det kan være svært at hjælpe borgere, der ikke ønsker hjælp. 

Kommunens manglende handling på de bekymrede henvendelser forklarer bydelsdirektøren med, at der er sket en fejl. 

- Der er sket en systemfejl. I dette tilfælde afsluttede vi vores ydelser for tidligt, og vi burde have fulgt op på meddelelserne med hjemmebesøg. Siden da har vi sat alt ind på, at vi kan forhindre at noget tilsvarende sker igen, siger Marie Anbjørg Joten til den norske avis.

Oslo Kommune er i dialog med poliitiet om størrelsen på bøden.