Sådan slipper du levende ud af en faldende elevator

Sol Stoffregen

399 uger siden

|

17/11/2016
112
Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.
Der er to ting, du absolut ikke må gøre, og en ting, som du skal gøre.

Dagens topnyheder

Selvom du sikkert tænker, det sker ikke for mig. Det er sådan noget, der sker for folk i andre lande eller vovehalse, så kan du alligevel ende med at befinde dig i farlige situationer. 

Fx i en elevator i frit fald, hvor der ikke er tid til at google gode råd eller ringe til en ven.

Derfor er det altafgørende, at man på forhånd har en ide om, hvad der er fornuftigt at gøre, når lokummet brænder. Det kan betyde forskellen på død og liv.

Brightside.com har rådført sig med eksperter for at høre, hvad man skal og ikke skal, hvis man befinder sig i en faldende elevator:

1. Du må IKKE hoppe.

Selvom det virker smart, så må du ikke hoppe i det øjeblik, hvor elevatoren rammer ‘bunden’ af elevatorskakten eller noget andet. Når elevatoren drøner nedad, og du hopper, rammer du bunden med den hastighed, du/elevatoren falder med, og det kan betyde, at du kommer til skade. Du aner heller ikke, hvordan du lander, hvis du hopper.

2. Du må ikke stå ret op.

Når elevatoren rammer jorden, vil en vægt, der er 10 gange større end din krop ramme dine ben under faldet. Det kan give meget alvorlige kvæstelser på benene.

3. Læg dig ned.

Det bedste du kan gøre er at lægge dig ned på ryggen på elevatorgulvet, så snart du kan mærke, at elevatoren begynder at falde. På den måde vil slaget, når elevatoren rammer bunden, fordeles ligelige over hele kroppen.  

4. Er elevatoren proppet?

Hvis der er for mange mennesker til at man kan ligge ned, så er det næstbedste at sætte sig på gulvet - det er væsentlig bedre end at stå op på grund af belastningen på dit skelet er mindre, end hvis du stod op.