Svenske kronjuveler stjålet: Tyve stak af i motorbåd

Her ses de stjålne kronjuveler. Foto: Svensk Politi

Flere kronjuveler er tirsdag blevet stjålet fra Karl den niendes grav i Strängnäs Domkirke.

Tirsdag middag er det lykkes ukendte tyve et stjæle flere svenske kronjuveler ved et spektakulært tyveri.

Kuppet kunne være taget ud af en Hollywood-film, da gerningsmændene skaffede sig adgang til Strängnäs Domkirke - en times kørsel vest for Stockholm. I kirken opsøgte de gravstedet for Karl den niende og hans dronning Kristina, hvor flere kronjuveler er udstillet i en glasmontre.

Her stjal tyvene den tidligere konges kongekrone og et rigsæble, samt dronningens krone. Det skriver Ritzau.

Læs også

Beruset nordjyde skulle hente sin familie i lufthavnen: Indgik meget dyr aftale med politiet

Efterfølgende blev to mænd set løbe væk fra domkirken ned til en motorbåd, der lå fortøjet nær ved kirken, hvorefter de stak af til søs.

- Jeg var ikke selv i kirken, da tyveriet fandt sted, men jeg har forstået det således, at to personer har gjort skade på den sikkerhedsmontre, som objekterne var i, og de har taget nogle, men ikke alle objekter med sig, siger Christofer Lundgren, der er domprovst i Strängnäs Domkirke.

Her ses de stjålne kronjuveler. Foto: Svensk Politi

Siden tyveriet har svensk politi iværksat en stor eftersøgning i området både fra luften og til vands, men anstrengelserne har indtil videre ikke kastet noget af sig.

Defor beder svensk politi onsdag morgen vidner eller andre med relevant viden om at stå frem.

Karl den niende var konge af Sverige fra 1604 til 1611, og da kongen, og siden hans dronning, døde, blev de begravet med deres kroner. Disse blev siden hentet op fra graven og udstillet i glasmontren i domkirken.

Læs også

Dansk mor og søn omkommet i tragisk flystyrt

Den stjålne kongekrone er lavet i guld og besmykket med bjergkrystaller, sølv og perler. Kronen med udsmykning har en stor værdi og anses for at være af høj kunstnerisk kvalitet, lyder det fra Christofer Lundgren.

Det er dog ikke mange år siden, at svensk politi senest var på jagt efter tyve, der ligeledes havde stjålet kongelige smykker. For fem år siden blev også Johan den tredjes krone, rigsæble og scepter stjålet.

Tyvene fik dengang dog kolde fødder, og efter et par dage modtog politiet en henvendelse om, hvor en affaldssæk med smykkerne befandt sig.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip