Vanedannende stof har spredt sig: Man kan hurtigt dø af det

Skrevet af Henrik R

27/08/2019
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Et utroligt vanedannende og livsfarligt stof er begyndt at sprede sig i Danmark. Hvis man indtager det, er der en risiko for, at ens vejrtrækning bliver lammet.

Dagens topnyheder

Hvis man har sit liv kært, så vælger man at holde sig fra euforiserende stoffer. Uanset hvor god kontrol man føler, man har over stoffet, så ved man aldrig, om man pludselig har fået fat i en rigtig dårlig blanding, og så kan livet hurtigt være forbi.

Alt for mange mennesker dør på årsbasis som resultat af stofmisbrug eller overdosis, men nu er et ´nyt´ stof begyndt at sprede sig, og det kan meget hurtigt tage livet af en.

Stoffet hedder fentanyl, og det var blandt andet det stof, der tog livet af de kendte musikere, Mac Miller, Tom Petty og Prince. Stoffet Fentanyl er dog ikke helt nyt, da det oprindeligt er et lægemiddel, der bruges mod stærke smerter.

For et par år siden oplevede man dog i Fredericia, at plastre men fentanyl var i omløb i misbrugsmiljøet, men nu har det desværre spredt sig til andre dele af landet.

“Siden det blev opdaget i Fredericia, at man kunne bruge plastrene på den måde, har det spredt sig til hele landet. Det virker så godt for mange, at brugen simpelthen har været stigende. Nu ser vi det også i for eksempel Odense og København,” fortæller læge og psykiater Henrik Rindom til DR.

Lammer din vejrtrækning

Det er Danmarks Radio der har i forbindelse med deres dokumentarserie, Narkoland, har sat fokus på de hårde og farlige stoffer i misbrugsmiljøet.

Stoffet Fentanyl er blandt de absolut farligste, da det er 100 gange mere potent end morfin og 50 gange stærkere end heroin. Det skriver DR.

Stoffet er utroligt vanedannende, men det kan også have livsfarlige konsekvenser. Stoffet der både kan ryges og injiceres kan nemlig gå ind og lamme din vejrtrækning. DR skriver, at sundhedsstyrelsen har set eksempler på, at vejrtrækningen hos en person er blevet lammet blot to minutter efter, at stoffet blev injiceret i blodbanen. Det samme kan dog også ske, hvis man inhalerer det.

Fentanyl kan kun fås på recept, men i løbet af de seneste år, har man set flere tyverier af fentanyl. Eksempelvis blev der i december 2018 stjålet 46 kasser med stoffet fra Aarhus Universitet, mens der i april blev stjålet flere ampuller fra et sygehus i Aarhus.

Selvom stoffet er stærkt vanedannende og har spredt sig til andre steder end Fredericia, så fortæller Henrik Rindom til DR, at det fortsat er en slags nichemisbrug, og det er derfor ikke et stof, der bliver taget af den brede befolkning.

Politiet opfordrer til, at man ringer 114, hvis man bliver tilbud stoffet af andre personer end sin læge.