For mange er flæskesteg og and obligatorisk på julebordet og nu kan vi endelig tælle dagene ned til julemiddagen står på bordet.
Lige nu læser andre
dagene ned til julemiddagen står på bordet.
Men ved du, hvad du skal gøre med det resterende fedt, når ribben og koteletter er kogt og spist?
– Man skal i hvert fald ikke tømme fedtet ned i vasken, siger André Martinsen, daglig leder i spildevandsselskabet WasteWater, til DinSide.
Kan tilstoppe afløb
Han peger på, at julen er fantastisk til samvær, glæde og god mad, men at almindelige juleråvarer kan give problemer i afløbssystemet.
– Fedt, hvad enten det er fra stegte ribben, koteletter eller andre juleretter, må aldrig ende i håndvasken eller toilettet. Hældning af fedt i afløbet kan føre til tilstoppede rør eller endda tiltrække uønskede gæster såsom rotter.
Læs også
Hvad skal man så med fedtet fra julemåltidet? Martinsen giver følgende tips til flydende fedt og afkølet fedt:
– Små mængder flydende fedt kan tørres af med papir og derefter smides i madaffaldet eller restaffaldet. Alternativt kan flydende fedt hældes i en papkasse og lades stivne, inden det smides ud.
Fedt, der ikke størkner, skal afleveres på et affaldsanlæg.
– Fedt fra juleribben eller svinekoteletter kan nemt skrabes sammen og smides i madaffaldet, når det er størknet. Det gælder også størknet fedt fra spækbagning og delphiafedt.
WasteWater understreger de, at fedtet aldrig må smides ned i håndvasken eller toilettet.
Ikke nok med at det kan stoppe afløbet, lever rotter af fedt og madrester som bliver smidt i afløbet. Det skriver Fettvett.