Lige nu læser andre
Overskudsstrøm fra vindmøller skal bruges her og nu – mens fjernvarme kan gemmes.
Derfor foreslår Dansk Fjernvarme, at der investeres i store varmepumper, der kan bruge strømmen til at lave varme til forbrugerne i stedet. Det vil give en samfundsøkonomisk gevinst på en milliard kroner.
– Vi kan få langt mere værdi ud af vindmøllerne, hvis vi ved hjælp af store varmepumper anvender den grønne og vedvarende strøm i fjernvarmesektoren, siger Kim Mortensen, der er direktør i Dansk Fjernvarme.
Forslaget kommer, nu da en analyse fra den grønne tænketank Grøn Energi ifølge Jyllands-Posten viser, at 27 procent af al vindstrøm fra Vestdanmark bliver solgt til udlandet til priser, der ligger en femtedel lavere end den gennemsnitlige markedspris.
Læs også
At man ikke allerede i dag bruger overskudsstrømmen i Danmark frem for at sælge den billigt til udlandet, skyldes ifølge Dansk Fjernvarme den nuværende afgiftsstruktur.
– Skærer man PSO-betalingen væk på fjernvarmeproduktion baseret på store varmepumper, vil det sænke varmeudgiften cirka 1000 kroner for en almindelig husstand, siger Kim Mortensen.
– Det vil gøre udbredelsen af de store varmepumper til en reel mulighed. Og på den måde kan vi opnå et fleksibelt energisystem, hvor fjernvarmeværkerne kan anvende og lagre vindmølleenergi i stedet for at eksportere den billigt, siger direktøren i en kommentar til analysen.
PSO er en grøn elafgift for forbrugere og virksomheder. Afgiften bruges til at finansiere udbygningen af grøn energi fra vindmøller, biomasse og biogas.
Ifølge Jyllands-Posten svarer de 27 procent til, at 2,4 milliarder kilowatt-timer (kWh) bliver sendt ud af Danmark og ender i udenlandske stikkontakter. Den mængde strøm kunne i stedet dække det årlige strømforbrug hos 480.000 typiske husstande.
/ritzau/