Lige nu læser andre
Den Internationale Domstol i Haag har mandag afgjort, at Japans hvalfangst i det sydligste Stillehav ikke sker af videnskabelige grunde og derfor må høre op, skriver AFP.
Dermed ser et mangeårigt slagsmål mellem Australien og Japan nu ud til at have fået en – i hvert fald midlertidig – afslutning.
Australiens regering, som er glødende modstander af hvalfangst, har kæmpet for at få japanernes hvalfangst kendt ulovlig, men japanerne har hele tiden insisteret på, at det hele foregår i videnskabens navn.
Japan er medlem af Den Internationale Hvalfangstkommission (IWC), som i 1986 indførte et fangststop – det såkaldte moratorium – for alle store hvaler, fordi en del arter var stærkt truede af udryddelse.
Læs også
Det har imidlertid ikke afholdt en flåde af japanske hvalfangerbåde fra hver vinter siden 1987 at sejle til farvandet nær Antarktis, Sydpolen, hvor de har fanget hvaler – overvejende vågehvaler – der angiveligt bruges til videnskabelige undersøgelser.
Det er dog ingen hemmelighed, at det eftertragtede kød fra de store havpattedyr havner på japanske fiskemarkeder og derfra på sushi-restauranter.
Den australske regering indbragte sagen for Haag-domstolen i 2010.
Australien har insisteret på – støttet af New Zealand – at Japans "fortsatte jagt" på store hvaler er et brud på internationale konventioner, hvilket domstolen i Haag altså er enig i.
Norge og Island er også medlemmer af IWC, men har taget forbehold for fangststoppet og fanger de hvaler, de har lyst til.
/ritzau/