Du kan nemt komme det i forkøbet.
Lige nu læser andre
Ekstrem hedebølge i Europa og temperaturer på op mod 40 grader.
Det er virkeligheden i disse dage, hvor mange danskere rejser til udlandet for at holde deres sommerferie.
En ny undersøgelse foretaget af YouGov for Gjensidige viser, at hver fjerde dansker kender til dehydrering på rejsen.
Det er også noget, der opleves i Gjensidiges alarmcentral, hvor danske og norske rejsekunder, kan ringe ind og få hjælp på ferien, fortæller direktør i Rejseskade hos Gjensidige, Lene Ovesen.
Læs også
“Vi har oplevet at få en del henvendelser fra kunder, som oplever dehydrering på grund af hedebølgen. Der er både tale om børn og ældre, som bliver dehydrerede, hvilket resulterer i svimmelhed og desorientering.”
Det er især kombinationen af sol og dehydrering, der kan være en farlig cocktail, tilføjer hun.
“Når du opholder dig i solen, stiger din kropstemperatur, og du begynder at svede for at køle dig ned. Dette medfører væsketab, som er kritisk, hvis du i forvejen mangler væske”.
Hun påpeger desuden, at dehydrering også kan føre til andre skader – især for de ældre rejsende.
“Dehydrering medfører desværre ofte andre skader, fordi man ofte bliver svimmel. Det kan f.eks. gøre, at man har større risiko for at falde og slå sig, og det er her, at dehydrering bliver rigtig farligt”.
Flere henvendelser
Varme temperaturer og hedebølge er noget alarmcentralen oplever i stigende grad i sommerperioden, fortæller Lene Ovesen.
“Vi ser oftere ekstreme varmegrader om sommeren i dag end vi gjorde for ti år siden, og derfor oplever vi også at flere kunder har brug for hjælp på alarmen. Det betyder bl.a. at vi kalder flere kollegaer på arbejde i sommerperioden, så vi er klar til at hjælpe kunderne.”
Husk masser af væske
Det er vigtigt at man dagen igennem indtager tilstrækkelig med væske og salt for at undgå dehydrering, samt at holde sig i skyggen, forklarer Lene Ovesen.
“En god tommelfingerregel er at man som voksen drikker 1,5 deciliter alkoholfri væske i timen i de vågne timer. Er det meget varmt eller har man tendens til at svede meget, kan det være nødvendigt med mere. Alkohol er vanddrivende, så det skal man være meget varsom med.”
Desuden er det godt at være opmærksom på sig selv og sine medrejsende og lægge mærke til symptomerne på dehydrering, tilføjer hun.
“Der er flere symptomer man skal være opmærksom på ved dehydrering. Det er f.eks. hovedpine, svimmelhed og træthed. Desuden er det en god huskeregel at lægge mærke til farven på ens urin. Jo mørkere den er, jo mere dehydreret er man”.
Derfor er det selvfølgelig vigtigt at være dækket af en rejseforsikring, hvis uheldet er ude, afslutter Lene Ovesen.