Tallene viser en bekymrende vækst.
Lige nu læser andre
Priserne i Danmark bevæger sig fortsat opad, men tempoet er aftaget betragteligt sammenlignet med de seneste års krisebårne udsving.
Juni bød på en inflation på 1,9 procent, viser friske tal fra Danmarks Statistik. Det er en stigning i forhold til maj, hvor inflationen lå på 1,6 procent.
Fødevarepriser og ikke-alkoholiske drikkevarer er de tungeste poster i inflationskurven, og blandt dem er især oksekød steget markant i pris. Den såkaldte kerneinflation – hvor man ser bort fra energi og ikke-forarbejdede fødevarer – lander også på 1,9 procent. Også her er der tale om en stigning i forhold til maj.
Danmarks Statistik peger på huslejestigninger som en væsentlig årsag til, at kerneinflationen er løftet. Og det kan mærkes bredt, forklarer Sydbanks seniorøkonom Mathias Dollerup Sproegel:
Læs også
“Det er en rigtig god nyhed, at inflationen er kommet under kontrol, fortæller han til B.T.”
Med inflationsniveauet lige under Nationalbankens målsætning på 2 procent, er der ikke umiddelbart tegn på fare for overophedning. Men selvom tallene beroliger økonomer, er det ikke nødvendigvis sådan, det føles i husholdningsbudgetterne. Det gælder især ved supermarkedskøledisken, hvor eksempelvis hakket oksekød i flere tilfælde har passeret 100 kroner pr. kilo.
“Købekraften er for en gennemsnitlig ansat på det private arbejdsmarked nu højere end før inflationskrisen. For mange er det imidlertid ikke den følelse, man sidder tilbage med, når kiloprisen på hakket oksekød har rundet 100 kroner,” lyder det i en kommentar fra Sydbanks økonom.
Inflationen er altså teknisk set under kontrol – men det er prislapperne ikke nødvendigvis.