Studiet viser, at pandemien ændrede markant på børnenes BMI, og det gælder for alle BMI-kategorier.
Lige nu læser andre
Gennem to årtier har danske børns BMI ligget ret stabilt, men nu har et nyt studie undersøgt børns BMI før, under og efter Covid-19-pandemien.
Studiet viser, at pandemien ændrede markant på børnenes BMI, og det gælder for alle BMI-kategorier.
Studiet med navnet ”Body Mass Index in Children, Before, During, and After COVID-19-Pandemic” er et tværsnitsstudie, der omfatter data fra 426.935 danske skolebørn fra 1. og 6. klasse før, under og efter Covid-19-pandemien.
Data er taget fra Børnedatabasen, som indeholder data over alle børn i danske folkeskoler fra obligatoriske sundhedsundersøgelser. Studiet er netop publiceret i det amerikanske forskningstidsskrift JAMA Network Open.
Læs også
“Udsvingene i børns BMI er meget markante. I studiet har vi analyseret data tilbage fra 2011, og vi ser, at under Covid-19 ændrer alle BMI-kategorierne sig, men i forskellige retninger,” fortæller Jens Meldgaard Bruun, som har været hovedvejleder på det nye studie.
Til daglig er han professor og overlæge ved Steno Diabetes Center Aarhus, Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet og lægefaglig leder af Nationalt Center for Overvægt.
“Studiet viser, at Covid-19-nedlukningen har påvirket alle børn. Ændringerne i BMI kan aflæses i alle kategorier fra undervægt til svær overvægt. Det er ret usædvanligt,” siger han.
Alle børn blev påvirket
Analysen af børnenes data er lavet af Frederik Kirkemann Jensen, der i sit speciale på Folkesundhedsvidenskab fra Health på Aarhus Universitet har kigget sundhedsdata fra skolerne i de tre perioder før, under og efter pandemien.
Jens Meldgaard Bruun fik idéen til at undersøge de danske registre på baggrund af de tal, han så fra udlandet, som specielt viste en stigning i andelen af børn med overvægt og svær overvægt under Covid-19-nedlukningen. Med tal fra Børnedatabasen kunne han sammen med Frederik Kirkemann Jensen belyse, hvordan Covid-19-nedlukningen påvirkede skolebørn i Danmark også efter nedlukningen.
“At vægten ændrer sig så voldsomt under Covid-19 er meget interessant. Forskydninger ses i alle BMI-kategorier, fra undervægt til svær overvægt. Den oplagte lære af dette studie er, at tager man børn ud af deres hverdag, deres faste rammer og rutiner, vil det påvirke alle børn. Ud fra tallene i dette studie kan vi desværre ikke sige noget om årsagen til disse ændringer, men det inspirerer til yderligere studier,” fortæller Jens Meldgaard Bruun.
Han finder, at det er en stor styrke, at man med de danske registre har haft adgang til så stort et datamateriale.
Det har gjort det muligt at kigge på data fra forskellige årgange.
De væsentligste fund i studiet
- Alle BMI-kategorier ændrede sig under Covid-19-pandemien, men de fleste ændringer rettede sig efter genåbning.
- Der var fortsat flere børn fra indskolingen med svær overvægt et år efter Covid-19 nedlukningen.
- På mellemtrinnet var der flere børn med undervægt et år efter Covid-19 nedlukningen.