Forside Indland Kender du den egentlige årsag? Derfor er oksekødet blevet SÅ...

Kender du den egentlige årsag? Derfor er oksekødet blevet SÅ dyrt

Oksekød, netto
Privat

Mange skyder skylden på politikerne og butikkerne – men faktisk er der en anden årsag til, at oksekødet er steget så markant i pris.

Lige nu læser andre

Danske forbrugere må betale rekordhøje priser for oksekød, og det mærkes ved køledisken i supermarkederne. Ifølge Danmarks Statistik er prisen på hakket oksekød steget med 21 procent alene siden nytår, og sammenligner man med 2019, er stigningen på over 70 procent.

Mens hakket kød i dag koster omkring 106 kroner kiloet i Netto og mere end 120 kroner i REMA 1000, går debatten blandt politikere og forbrugere på, hvem der tjener på udviklingen.

Ifølge seniorrådgiver Henning Otte Hansen fra Københavns Universitet ligger hovedforklaringen hos landmændene, der i øjeblikket kan afsætte kødet til markant højere priser. Hos Landbrug & Fødevarer erkender man også, at producenterne tjener ekstra.

“Landmænd, der sælger oksekød, om de arbejder i Danmark eller andre lande, får naturligvis en ekstra indtjening som følge af de høje noteringer på kødet. Det er i den forbindelse vigtigt at fremhæve, at prisstigningerne jo netop er udtryk for en global tendens. Ifølge FAO’s prisindeks er de globale priser på kød steget 9,1 procent i første halvår af 2025. De danske forbrugerpriser på kød er i samme periode steget 9,0 procent,” siger Martin Kristian Brauer, direktør for Samfundsøkonomi & Erhverv i organisationen, til TjekDet.dk.

Slagterier og supermarkedskæder afviser, at de har hævet deres avance, men konkrete tal ønsker ingen af dem at offentliggøre.

Udbud falder, efterspørgsel stiger

Læs også

Eksperterne peger på en kombination af faldende produktion og stigende global efterspørgsel som forklaringen bag prisstigningerne. Kvægbestanden i Europa er skrumpet år for år, og mange landmænd holder længere på deres dyr, samtidig med at Kina, USA og andre markeder køber mere kød end tidligere.

Ifølge Henning Otte Hansen er der også tale om en tilpasningsperiode. Normalt vil et stigende udbud følge med de højere priser, men det tager tid at øge produktionen. Hertil kommer usikkerheden omkring nye rammevilkår i landbruget, hvor både CO2-afgifter og omlægning af landbrugsjord spiller ind.

“Landmænd, banker og rådgivere er i øjeblikket lidt tilbageholdende med at investere kraftigt i kvægproduktion og udvide antallet af køer på grund af usikkerheden om rammevilkårene i kvægbrug. Men det er ikke det, der forklarer ret meget lige her og nu. Det er simpelthen faldende udbud og stigende efterspørgsel, der er det afgørende,” understreger han.

Ads by MGDK