Forside Hus og have De færreste gør det rigtigt: Så ofte bør du udskifte...

De færreste gør det rigtigt: Så ofte bør du udskifte karkluden og viskestykket

Karklud, vask, håndvask, rengøring, køkken, svamp
Shutterstock

Eksperter slår fast, at de fleste skifter karkluden alt for sjældent.

Lige nu læser andre

Køkkenet er et af de steder i hjemmet, hvor vi bruger mest tid.

Det er her, vi laver mad, spiser og rydder op, og netop derfor er det også et sted, hvor bakterier hurtigt kan få gode betingelser.

Mange tror, de har styr på rengøringen, men ifølge eksperter glemmer vi ofte et af de mest brugte redskaber.

Jostein Medhus fra Kulinarisk Akademi i Oslo, der er rådgiver i mad og drikke, oplever, at mange undervurderer, hvor meget snavs og bakterier en karklud kan samle op i løbet af en dag.

Han fortæller, at viden og gode rutiner er det vigtigste, hvis man vil undgå at sprede bakterier i køkkenet.

Læs også

En karklud bliver hurtigt fugtig, og hvis den ikke får lov til at tørre, kan der vokse milliarder af bakterier i den.

Det skriver Alt.

Så ofte bør kluden skiftes

Seniorforsker Solveig Langsrud fra Nofima forklarer, at bakterierne i sig selv sjældent er farlige, men det afhænger af, hvad kluden bruges til.

Har man tørret op efter råt kød, jord, kæledyr eller opkast, skal kluden skiftes med det samme, og man bør vaske hænder bagefter.

Hun anbefaler at vælge karklude, der tørrer hurtigt, skylle dem grundigt efter brug og vaske dem ved mindst 60 grader.

Læs også

På den måde mindsker man risikoen for, at farlige bakterier formerer sig.

De fleste klarer sig fint, men undersøgelser viser, at mange stadig glemmer at hænge karkluden op efter brug.

Når den bliver liggende fugtig på vasken, kan bakterierne sprede sig hurtigere.

Derudover er der viskestykkerne, som man bør være opmærksom på. Ifølge Medhus skifter de fleste dem for sjældent.

Et viskestykke bør helst udskiftes et par gange om ugen, og i en travl familie gerne endnu oftere.

Læs også

Det er især vigtigt, fordi vi bruger dem til at tørre bestik og glas, som vi senere spiser og drikker af.

Ads by MGDK