En advarsel lyder fra forbrugere og branchefolk, som frygter højere priser.
Lige nu læser andre
Torsdag lancerede De Samvirkende Købmænd (DSK) en analyse, der viser, at det er muligt at sænke momsen på fødevarer fra 25 til 15 procent, mod at man hæver momsen på ikke-fødevarer til 27 procent.
Det skulle ifølge DSK holde ændringen udgiftsneutral for staten.
Brancheorganisationen FødevareDanmark, der repræsenterer små- og mellemstore virksomheder inden for fødevaresektoren, hilser ønsket om lavere moms på fødevarer velkomment.
Sådan skriver FødevareDanmark i en pressemeddelelse.
Men organisationens direktør, Leif Wilson Laustsen, mener ikke, at en momsnedsættelse på fødevarer skal finansieres ved at hæve momsen andre steder.
Læs også
– Vi er enige med DSK i, at momsen på fødevarer bør sænkes. Momsen er for høj, og med de prisstigninger på fødevarer, som vi har set de seneste år, skal der gøres noget. Men jeg bryder mig ikke om en model, hvor vi løser et problem ved at skabe et nyt med højere moms på andre varer. Det er i forvejen dyrt nok at være dansk forbruger, siger Leif Wilson Laustsen og fortsætter:
– Vi har brug for løsninger, der gør fødevarer billigere. Men vi har ikke brug for talgymnastik, hvor man blot flytter byrden fra én hylde til en anden, siger Leif Wilson Laustsen.
Mindre bureaukrati
En analyse fra COOP fra 2023 viser, at to ud af fem danskere mener, at Folketinget bør ændre afgiftssystemet på fødevarer, så de afspejler fødevarernes klimaaftryk. Det er også en model, som blandt andet Moderaterne tidligere har foreslået.
FødevareDanmark advarer dog mod at gå den vej.
– Klimamærkning af fødevarer er i sig selv komplekst. Og at koble det direkte til moms vil være helt urealistisk. Det vil kræve et nyt bureaukratisk system, flere år med opbygning af IT-systemer og masser af ressourcer til løbende kontrol. Og vigtigst: Sådan en model vil ramme de små producenter hårdest, fordi de har færrest ressourcer til at dokumentere og registrere, siger Leif Wilson Laustsen.
Læs også
FødevareDanmark ønsker i stedet en model, hvor fødevaremomsen sænkes bredt – uden at finansiere det gennem højere moms på andre varer eller nye klimaafgifter.
– Hvis målet er lavere priser og mindre grænsehandel, skal vi holde fast i de løsninger, der virker. Det handler om lavere moms og færre administrative byrder – ikke flere, siger Leif Wilson Laustsen.