ASMR
ASMR kan måske vise sig at være svaret, hvis du har svært ved at sove. Men hvad er det, og hvad får vi ud af det? Find ud af det her.

Dagens topnyheder

Fænomenet ASMR er blevet superpopulært bl.a. på grund videoer på nettet, og hvis det virker, kan du godt skrotte de usunde sovepiller og slippe for at vende og dreje dig natten igennem, mens du tæller får.

ASMR

ASMR står for Autonomous Sensory Meridian Response.

Det handler om afslapning og beskrives ofte som massage for hjernen og er en behagelig fornemmelse, som for eksempel kan mærkes i hovedbunden eller i ryggen.

Udløseren kan være mange forskellige og ofte lidt mærkelige lyde, og det kan være alt fra lyden af knitren, hvisken eller hår der redes.

Fænomenet kan findes på et væld videoer rundt omkring på nettet - ikke mindst YouTube, der nok ligger inde med den største samling.

Hvad er det ASMR kan?

I en tid, hvor mange oplever stress og det kan være svært at tømme hovedet og slappe af, har ASMR opnået stor popularitet – ikke mindst i forbindelse med søvnløshed.

Det handler om sanselighed, og de små videoer forsøger at give en anden vej til drømmeland end sovepiller og får-tælleri og andre gode gamle kendinge, som folk med søvnløshed har forsøgt sig med gennem årene.

Videoerne indeholder en masse forskellige situationer, hvor mennesker, enten ved hjælp af visuelle eller lydelige stimuli, forsøger at udløse en sansemæssig reaktion, så du bliver helt sagelig og afslappet, hvilket hjælper dig til at falde i søvn.

 Du kender det måske fra besøg hos frisøren – hvor det er let at læne sig tilbage og nyde, når håret vaskes, redes og klippes og ikke mindst den form for omsorg der følger med. 

ASMR handler om hverdagsaktiviteter, som der lyttes til og iagttages for at fremkalde eller ”trigge” lignende reaktioner, de såkaldte ”tingles”, der er den fornemmelse det giver. Altså en let kilden eller afslappet fornemmelse.

Det starter gerne i hovedbunden og bevæger sig stille og roligt ned af nakke og ryg.

Aktiviteterne bliver udført af såkaldte ASMRtists, der laver klippene og lægger dem op.

Video satte det hele i gang

ASMR-begrebet kom til i 2010, selvom fornemmelser har været kendt før det, men journalisten Jennifer Allen krediteres for at have opfundet udtrykket, som siden har spredt sig til hele internettet.

Den allerførste ASMR-video skulle efter sigende være ‘Whisper 1 - hello!', og skulle stamme helt tilbage fra 2009, og i dag findes der over 30 millioner videoer af denne art, som man kan vælge imellem på YouTube, så man kan finde de ting, der trigger tilstanden bedst for den enkelte.

ASMR er måske ikke så mærkeligt endda

På trods af at ASMR mindst har 10 år på bagen, er der stadig tale om et ret nyt fænomen, og derfor er der stort set ingen forskning på området.

Men når det er sagt, så er det ikke et ukendt fænomen, at sådan noget som lyd kan fremkalde bestemte følelser, og mindfulness og lydterapi har været kendt i årevis.

At lyd kan skabe stemning, kender vi jo ikke mindst fra musikkens verden.

Mens nogle stykker musik gør dig glad, er der andre der gør dig afslappet og andre der giver dig lyst til at bevæge dig, mens nogle musikstykker kan fremkalde tristhed eller ligefrem tårer.

Og en god indikator kan være, når de store virksomheder begynder at interessere sig for et virkemiddel som ASMR, for at udnytte det i reklamer, og det er der flere eksempler på.

Det er jo heller ikke uden grund, at supermarkeder og butikker for eksempel lader dufte sprede sig strategisk, for at stimulerer folk til at købe eller anvender muzak eller andre virkemidler for at bringe folk i en bestemt tilstand.

Her er det blot hverdagslyde, der virker beroligende.

ASMR er ganske uskadeligt at eksperimentere med, så hvorfor ikke give det et forsøge, hvis du hører til dem, der har svært ved at slappe af eller sove.

Det er ikke så meget anderledes end sådan noget som hvalsang og andre naturlyde, som anvendes til afstresning, og du kan ovenikøbet gøre det helt gratis.

Andre mærkelige afslapningseksperimenter, der ser ud til at virke

Den norske tv-kanals NRK filmede i 2009 en 7 timer lange togtur set fra togførerens position, og nok er det en smuk naturstrækning, men over 1 millioner seere fulgte gladelig med turen fra Bergen til Oslo. Det vides dog ikke, hvor lang tid de enkelte fulgte med, men alene det, at der kan være interesse for at blive på et sådant program, hvor der intet andet sker, siger måske noget om et underbelyst behov, som vi har som mennesker om at få sat tempoet ned.