Det lille kredsløb

Hvad er det lille blodkredsløb? Find svaret her

Mennesket har to blodkredsløb. Det store og det lille blodkredsløb. Se, hvilke opgaver det lille har.

Når blodet føres rundt i kroppen, sker det ved hjælp af to forbundne kredsløb. Her kan du læse om, hvad det lille blodkredsløb og dets funktioner.

Det lille kredsløb

Inden vi ser på det lille kredsløb, skal vi lige se på blodkredsløbet som helhed.

Blodkredsløbet er det transportsystem, der sørger for at blodet bliver ført rundt i kroppen, og det består af følgende tre dele:

  • Blodårer
  • Blod
  • Hjerte

Blodårer

Vi har to typer blodårer i kroppen. Pulsårer og vener.

Pulsårerne kaldes også for arterierne, og de står for at sende blodet ud i kroppen, mens venerne står for at sende blodet retur til hjerte og lunger.

Læs også

6 signaler du ikke må ignorere: Sådan fortæller kroppen, at en blodprop er på vej

Blod

Blodet har både en tilførende funktion og en oprydningsfunktion.

Blodets job er at føre næringsstoffer, hormoner og ilt ud cellerne og vævet og på tilbagevejen hiver det også affaldsstoffer og ikke mindst kuldioxid med sig.

Blodet består af røde og hvide blodlegemer samt af blodplader, der sørger for at vores blod kan størkne, så vi ikke forbløder, hvis vi får et lille sår. Mens de røde blodlegemer står for at føre ilt ud til cellerne, står de hvide blodlegemer for at nedkæmpe bakterier. 

Voksne mennesker indeholder omkring 5 1/2 liter blod.

Læs også

Blod i afføringen

Hjerte

Hjertet er en muskel og agerer som en pumpe for kredsløbet.

Det har fire kamre, der er adskilt af hjerteklapper, som sørger for at vores blod kommer den rigtige vej rundt. 

Det lille kredsløb kaldes også for lungekredsløbet, fordi det sørger for at føre blodet rundt i lungerne.

Det lille blodkredsløb og blodets vej

De kredsløb hænger som sagt sammen.

Det store kredsløb kaldes også for det systemiske kredsløb. Det er det, der står for at få blodet transporteret fra hjertet og videre ud til kroppen og alle cellerne i den. Dette sker fra det venstre hjertekammer, der sørger for at blodet kommer videre ud gennem hovedpulsåren og videre til alle de små pulsårer rundt omkring i kroppen.

Når blodet har nået de allermindste blodårer, løber det tilbage via venerne til hjertet og den højre del af hjertet, som pumper ”det gamle” blod videre til det lille kredsløb.

Læs også

6 usædvanlige tegn på at du har en skjult hjertesygdom

Det lille kredsløb transporterer som nævnt blodet rundt i lungerne. Her bliver de røde blodlegemer så tømt for den kuldioxid, som blodet har samlet op på sin tilbagevej, så de røde blodlegemer igen kan blive fyldt med ilt.

Derefter går turen tilbage til den venstre halvdel af hjertet, hvor turen starter forfra.

Blodkredsløbet og dets sygdomme

Blodkredsløbet spiller ikke bare en vigtig rolle i kroppens funktioner. Det er en vital rolle, og det er på samme tid både et simpelt system og et utrolig komplekst system, hvor meget kan gå galt, hvis kroppen ikke er blevet forsvarligt passet på eller hvis der er opstået sygdom i kroppen.

Selve blodkredsløbet er i sagens natur utrolig sårbart, når der opstår sygdom i det – ikke mindst i forhold til hjertet.

Hjertekarsygdomme betyder at der er sygdom i hjertet eller dets kar.

Det kan for eksempel både skyldes problemer med selve hjertet, men det kan også skyldes problemer i blodårer eller med blodet i sig selv. 

Når der er tale om hjertet kan det skyldes, at ”selve pumpen” ikke fungerer ordentligt. Det kan ske, hvis klapperne er utætte eller hvis musklen er blevet slap.

Men pulsårerne kan også skabe ravage, og det er typisk det der sker, når der opstår åreforkalkning i pulsårerne, så de bliver ineffektive på grund af forsnævringerne.

Det giver grobund for, at der kan opstå blodpropper i årerne eller celledød som følge af for mangelfuld tilførsel af ilt.

Blod kan også blive for tykt. Det vil sige, at det indeholder for mange celler og konsekvensen er, at det lettere størkner, hvilket øger risikoen for en blodprop.

Blodproblemer kan give sig udslag i alvorlige sygdomme som en blodprop i hjertet, som kan være fatal eller en blodprop i hjernen, der ligeledes kan være fatal, men også kan være invaliderende.

Når man taler om, at nogen har fået et slagtilfælde, er der tale om en blodprop i hjernen.

Blodpropper kan også sætte sig i lungerne, og det kan ligeledes være en alvorlig omgang.

Blodpropper i de dybe vener kan også være farlige, da de kan rive sig løs og rejse mod lunger og hjerte.

Forebyggelse af sygdomme i det store og det lille kredsløb

Det er vigtigt med en sund kost og motion samt at holde sig fra rygning, hvis du vil beskytte dit kredsløb.

 

Dagens Gossip