Hvad er Sous vide? Det er det nye sort når det kommer til god mad

Skrevet af KC

04/11/2019

Dagens topnyheder

Sponsoreret indhold

Sous vide

De seneste år er interessen for sous vide teknikken steget rigtig meget. For bare 4-5 år siden var det nærmest ukendt hos den almindelige dansker. ”Sous vide” betyder ’under vakuum’, og et en måde at tilberede kød (og andre fødeemner) i et vandbad, hvor kødet er pakket en pose. Det gør at du kan styre temperaturen helt perfekt så du altid rammer den korrekte farve hele vejen igennem kødet. Derudover nedbryder den længere tilberedningstid bindevævet og sikrer dig dermed altid det møreste kød. Mange beretter om at selv en billig steg bliver mør som smør… og der er noget om det.

Sous vide opskrifter

Der findes mange steder online, hvor du kan finde gode opskrifter med lækkert kød, der er forberedt som sous vide. Det kan være både mørbrad, men også de lidt mere sjældne stykker som kalvespidsbryst etc. Alt bliver langtidsvarmet/bagt ved konstant temperatur. Det giver det lækreste kød med den optimale smag og saft. 

Men det er ikke kun kød du kan lave som sous vide. En anden nyklassiker er hjemmelavet bearnaisesauce lavet sous vide. Normalt kræver det en del snilde at lave en bearnaise sauce, men når du bruge en sous vide stav, så tager du alt det svære ud af det. Temperaturen kan du styre til perfektion, og det eneste du skal bruge derudover er en stavblender. Opskriften er let at gå til, og kan næsten ikke gå galt. Alle vil misunde dig din hjemmelavede bearnaise så godt som den smager.

Hvad er mit næste skridt, hvis jeg gerne vil i gang?

Det første du skal gøre, er selvfølgelig at anskaffe dig en sous vide stav eller et sous vide kar. Mange foretrækker efterhånden en sous vide stav, der mest af alt ligner en stavblender. Den kan let ligge i en almindelig køkkenskuffe, og de er gennem de senere år kommet ned under 1000 kroner. 

Den anden ting du skal have fat i er en vakuumpakker. Ideen bag en vakuumpakker er at du pakker kødet med diverse krydderier, og så suges luften ud af posen. Det gør, at når posen kommer i vandbadet, så kan du ved at styre temperaturen i vandbadet og dermed overføre den præcise temperatur til kødet. Det er super smart. Vakuumpakkere fås også i mange forskellige versioner. 

En anden rigtig smart ting ved vakuumpakkede fødevarer er at de holder meget bedre, da bakterier m.m. ikke har samme vækstmuligheder. Den tredje smarte ting er at du under frostskadede frysevarer. De fleste har prøvet at tage en pose med hakket oksekød op fra fryseren, hvor det ene hjørne er blevet helt gråt og ser super kedeligt ud. Det er en saga blot hvis du vakuumpakker din kødvarer. 

Så hvis du vil flytte din madlavning op i en helt nye kategori, så skal du se nærmere på sous vide. Det er det nye sort og du bliver med garanti ikke skuffet.

Læs mere her om sous vide teknikken, lækre opskrifter og tests af de bedste sous vide stave på Livets små ting.