Smart vasketip: Sådan kan du spare på din elregning

Foto: Shutterstock.com

Danskerne er blandt de europæere, som vasker deres tøj ved de højeste temperaturer. Unødvendigt og dyrt lyder det fra brancheorganisation, der opfordrer danskerne til at skrue ned for vasketemperaturen

Elpriserne er på himmelflugt, og der er gået folkesport i minutiøst at følge med i, hvornår prisen på strøm er lavest. Et af de mest oplagte steder at skære ned for strømforbruget er ved vaskemaskinen, og her kan et simpelt tip spare dig mange penge.

Læs også

Julia Roberts absurde krav: Sådan fik Matthew Perry hende med i ‘Venner’

”Det er opvarmningen af vandet i vaskemaskinen, som kræver den største mængde energi, når du vasker dit tøj. Derfor kan det tydeligt aflæses på elregningen, hvis du skruer ned for vasketemperaturen og vælger et program på 30 grader i stedet for 40 grader. Og så er det i øvrigt en god ide at sørge for at fylde vaskemaskinen helt op. Hvis du vasker to vaskemaskiner, der kun er halvt fyldte, bruger du dobbelt så meget energi, vand og vaskemiddel sammenlignet med en fyldt vaskemaskine,” siger regulatorisk medarbejder hos Kosmetik- og hygiejnebranchen, Joachim Arnkjær Noach.

Ifølge Energistyrelsen kan du spare 55 procent af dit elforbrug på vaskemaskinen, hvis du sænker vasketemperaturen fra 40 til 30 grader.

”Man skal ikke være bekymret for, at tøjet ikke bliver ordentligt rent, når man skruer ned for vasketemperaturen. Moderne vaskemidler indeholder enzymer, der gør, at langt det meste vasketøj nok skal blive rent, selv når man vasker det ved 20 eller 30 grader. Og sørg for at dosere vaskemidlet efter instruktionerne på produktet for at undgå overdosering. Tøjet bliver ikke mere rent af, at du hælder en stor mængde i maskinen,” siger Joachim Arnkjær Noach og slutter:

”Tøjvask ved lavere temperaturer er også mere skånsomt for tøjet, så det holder længere. Det er jo også værd at tage med i en tid, hvor privatøkonomien er presset på grund af de stigende energipriser og inflationen.”

En undersøgelse fra 2020 af europæernes tøjvaskevaner fra den europæiske brancheorganisation A.I.S.E. viste, at hele 77 % af tøjvaskene i Danmark foretages på 40 grader eller mere. Det er en del mere end det europæiske gennemsnit på 71 %.  

I enkelte tilfælde er det dog nødvendigt at skrue op for temperaturen, hvis tøjet skal blive helt rent. Meget snavset tøj eller tøj, der har været i kontakt med en syg (herunder også tøj båret af personer, der har været i kontakt med den syge), bør vaskes ved 60 grader.

Læs også

19-årige Mikael tjener 762.000 kroner om måneden på at køre lastbil

 

 

Dagens Gossip